Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

September 2004: maand van de stelling van Amsterdam

Ook dit jaar is de Stelling van Amsterdam, een militaire verdedigingslinie uit de 19e eeuw, open voor publiek tijdens alle weekenden in september. De openstelling van de forten sluit dit jaar aan op het thema "Verdediging" van de landelijke Open Monumentendag. De Maand van de Stelling van Amsterdam is een gezamenlijk initiatief van de ANWB, de Stichting Stelling van Amsterdam en de Provincie Noord-Holland.

In september herleven op veel plaatsen de oude tijden bij de Stelling. Maar ook hedendaagse activiteiten zijn te zien en te beleven in en rond de 22 deelnemende forten. Het hele programma, achtergrondinformatie en een overzicht van de Stelling van Amsterdam zijn gebundeld in een handzaam programmaboekje en kaart die gratis verkrijgbaar zijn bij de ANWB- en VVV-kantoren, de deelnemende forten en gemeentehuizen in de Stellingzone. Ook de ruim 180 kilometer lange ANWB-fortenroute voor fietsers is vernieuwd en afgedrukt op de kaart. Het programmaboekje en de kaart zijn ook te downloaden vanaf www.anwb.nl en www.stellingmaand.nl

De Stelling van Amsterdam is een militaire verdedigingslinie van 135 kilometer lang rondom de hoofdstad, die dateert uit de periode 1880-1920. Toen werd deze gesloten ring van dijken, dammen en sluizen aangelegd en zijn er 42 forten gebouwd. De verdedigingskracht ontleende de Stelling van Amsterdam vooral aan het water. Het hele buitengebied van de linie kon in twee dagen onder water worden gezet, waardoor een vijandelijke aanval op Amsterdam op afstand kon worden gehouden. In december 1996 is de Stelling van Amsterdam geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Mededeling voor de redactie;