ST. LAREN JAZZ

René Froger tussen jazz helden in achtertuin

Froger: Het is alsof ik in mijn eigen achtertuin sta. René Froger goes PURE jazz in Singer op Laren Jazz 2004. 3 en 4 september 2004

Laren Jazz 2004 programmeert René Froger verrassend tussen internationale jazz tycoons als Monty Alexander, Dado Moroni, Philip Catherine, Ferdinand Povel, Laura Fygi en Mathilde Santing en andere sterren. Froger lanceerde dit voorjaar in zijn huiskamer zijn nieuwe jazz album PURE dat alom lovende kritieken kreeg, ook van de jazz pers.
Op zaterdagnacht 4 september brengt hij een soortgelijk intiem optreden in de sfeervolle tuin van Singer Laren als afsluiting van Laren Jazz 2004. Singer is voor Froger een thuiswedstrijd in Laren/Blaricum waar hij woont en werkt. Froger: Ik vind het een eer tussen zulke jazz sterren te staan en verheug me enorm op de avond en de ambiance van Singer, een toppodium natuurlijk, helemaal met die lange staat van dienst. Het is wel even wat anders dan de Amsterdam Arena. Singer heeft eigenlijk de allermooiste sky box van Nederland, ik sta op het podium in de prachtig verlichte tuin en rondom heerlijke buffetten!! De plek is uniek, daar wil je echt bij zijn als je van goede jazz houdt, lekker chillen, heerlijk!

REVIVAL
Froger treedt op in een festival met een lange traditie. In 1973 startte het Larense Jazzfestival en het werd dankzij de deelname van de European Broadcasting Union bekend in heel Europa met live uitzendingen van Noorwegen tot Spanje. Wereldberoemde musici als Dizzy Gillespy, Sonny Rollins en Art Blakey traden op in de Singer Concertzaal. Krantenkoppen meldden: Volle zalen, geïnspireerde musici en een laaiend enthousiast publiek. Deze euforische situatie duurde tot en met 1979. De NOS, die inmiddels de belangrijkste motor van het festival was geworden, stelde steeds nieuwe eisen: meer goedkope plaatsen, een internationalere ambiance, grotere podia en grotere zalen. Singer en Laren konden daaraan niet voldoen en het festival verhuisde naar de Meervaart in Amsterdam.
Een groep enthousiaste festivalgangers richtten de Stichting Gooi-Jazz op en zorgde voor een bescheidener, maar niettemin succesvol vervolg met meer buitenpodia en een dorp vol jazzminnaars. De Larense Naarderstraat vanaf Singer via Nick Vollebregt tot op de Brink, stroomde vol met enthousiaste jazzliefhebbers. In 1989 liet de gemeente weten dat politie en brandweer het niet langer verantwoord vonden om op dezelfde voet voort te gaan.
Dankzij het initiatief van de Lions Club Crailo, de Rotary Club Laren-Blaricum en Singer Laren is in 2003 een klinkende revival van Laren Jazz ingezet. Na het grote succes van 2003 wordt de komende editie tweemaal zo groot en belooft zo het jazzfestival in het Noord-Hollandse Laren opnieuw op de internationale kaart te zetten.

HET GOEDE DOEL
Bij alle activiteiten die Lions Club Crailo en de Rotary Club Laren-Blaricum ontplooien hoort traditioneel een goed doel. Zo kon bij Laren Jazz 2003 een vibrafoon worden geschonken aan het Visio Elisabeth Kalishuis te Huizen. Dit jaar staan een nieuwe school en drie nieuwe woningen voor 25 kinderen (5 tot 18 jr) met een dubbele handicap centraal. De kinderen, die zowel verstandelijk als visueel beperkt zijn, gaan onder begeleiding wonen in een nieuwe woonvorm op de Amersfoortsestraatweg in Huizen en krijgen speciaal onderwijs in de nieuwe school. Muziek is in hun leven niet alleen belangrijk maar onontbeerlijk. Tijdens de besloten sponsoravond krijgen ze een nieuwe piano voor de aula, een geluidsinstallatie, keyboards en diverse instrumenten aangeboden.

PROGRAMMA 3, 4 EN 5 SEPTEMBER
Laren Jazz heeft een internationaal programma met uit Jamaica/VS Monty Alexander, uit Italië Dado Moroni en uit België Philip Catherine. Nederland is vertegenwoordigd met onder andere: Mathilde Santing, Laura Fygi, Masha Bijlsma, Kristina Fuchs, The Beau Hunks, Tineke Postma, Jesse van Ruller, The Beets Brothers Major League, Ferdinand Povel, Cees Slinger, André Vrolijk, Han Reiziger, Edwin Rutten en de Gooische Compagnie en als afsluiting dus René Froger (& zijn band) goes PURE jazz at Laren Jazz !
Volledige programma: www.larenjazz.nl

SINGER LAREN JAZZ AWARD
De initiatiefnemers van Laren Jazz waren het vorig jaar snel eens. De wederopstanding van jazz in Laren verdiende een prestigieuze muziekprijs. Met een deskundige, onafhankelijke en autonome jury, een speciaal vervaardigd bronzen beeldje (Ben Hosman, beeldend kunstenaar te Laren), een vriendelijk geldbedrag 2004 EURO en een fraaie oorkonde heeft het bestuur van Laren Jazz de voorwaarden geschapen voor een jazzprijs met prestige en allure. Vorig jaar ontving Tineke Postma deze nieuwe onderscheiding (het geldbedrag was toen 2003 EURO. Dit jaar zal de Laren Jazz Award tijdig voor de aanvang van het festival worden toegekend en tijdens Laren Jazz 2004 uitgereikt. De belangrijkste criteria voor toekenning van de prijs zijn: een Nederlandse jazzmusicus m/v, jong en talentvol. De jury bestaat uit Dick Bakker, Han Reiziger en Cees Schrama.

DE OMVANG
Twee volle avonden met een verdubbeld programma. Op vier verschillende podia doorlopend maar liefst 24 optredens en als klap op de vuurpijl een openbaar familie concert op zondagmiddag op de Larense Brink.

PRIJS VANAF 50 EURO
Kenmerkend voor Laren Jazz is de mix van zaalconcerten en open podia. Reserveer één zaalconcert per avond en geniet daarnaast van het swingende programma op de open podia in tuin- en foyer. optredens met o.a. Dado Moroni, Cees Slinger & Ferdinand Povel, Carmen Gomes, The Beau Hunks, Jesse van Ruller, René Froger, Han Reiziger, Mathilde Santing, Randal Corsen, The tribute to George Shearing door de band van Frits Landesbergen. Een 2e of 3e zaalconcert op dezelfde avond kost 20 EURO. Vraag ook naar de (bedrijfs)arrangementen.

ENJOY
's Nachts bij maanlicht in de tuin of in de foyer van Singer de heerlijke muziek, dranken, spijzen en sfeer. Tussen 18:00 en 02:00 uur de unieke Singer mix van heerlijk eten, drinken, sfeer, muziek, de fantastische locatie, enthousiast publiek, vrienden, bekenden, rijke buffetten, goedgevulde bars en dansen in de foyer!