Sotheby's



'Saksen-Coburg-Gotha en andere Europese huizen'


Sotheby's veilt meubelen, schilderijen en kunstvoorwerpen uit koninklijk en adellijk bezit


Een bijzondere veiling van kunstvoorwerpen uit koninklijk en adellijk Europees bezit, vindt plaats op dinsdag 7 en woensdag 8 september 2004 bij Sotheby's Amsterdam. Schilderijen, meubelen en tapisserieën, kunstvoorwerpen, tapijten, glaswerk, zilver en klokken, vervaardigd voor of rechtstreeks afkomstig uit het bezit van koninklijke en adellijke families in Europa, worden aangeboden met richtprijzen oplopend van E 1.000 tot E 80.000. De veiling 'Saksen-Coburg-Gotha en andere Europese Huizen' biedt een verrassende selectie voorwerpen die ooit bekende paleizen en kastelen sierden, zoals het Italiaanse Palazzo d'Orleans in Palermo, het Koninklijk Paleis in Athene, de Mittelburg bij Heidelberg, slot Greinburg in Oostenrijk, slot Fischbach in Luxemburg en het Radziwill paleis Werki in Litauen.

Het Huis Saksen-Coburg en Gotha
De meest prominente naam in deze veiling is het huis Saksen-Coburg en Gotha.. Leden van dit huis staan en stonden aan het hoofd van verschillende Europese monarchieën, waaronder het huidige koningshuis van België. Na het huwelijk van Prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha (1819-1861) met zijn nicht, Koningin Victoria (1819-1901), werd Saksen-Coburg en Gotha de naam van het Engelse koninklijk huis, totdat de naam in 1917 gewijzigd werd in Windsor. De oom van prins Albert, Leopold van Saksen-Coburg en Gotha (1790-1865), werd in 1831 gekozen als eerste Koning der Belgen. De Saksen-Coburgs zijn verwant aan bijna alle Europese koningshuizen.
In de veiling komen schilderijen, meubelen en kunstvoorwerpen uit het bezit van deze vooraanstaande familie aan bod. De Oude Meesters omvatten verschillende familieportretten en bij de 19de eeuwse schilderijen bevinden zich onder meer Koningin Elisabeth van Pruisen, op bezoek op een lagere school door Sophie Hartz (E12.000-18.000) en een indrukwekkend portret van Keizer Wilhelm I door Heinrich von Angeli (E 15.000-20.000).
Interessant is een collectie historische ansichtkaarten en foto's, sommige gesigneerd of met opschrift. De foto's bieden een boeiende kijk op de mode en heersende smaak van vervlogen tijden (afgebeeld: Prins Ludwig en Prinses Mathilde van Saksen-Coburg en Gotha met hun zoontje Prins Antonius).
Vermeldenswaardig bij de fraaie meubelen zijn een aantal Duitse kasten waaronder een indrukwekkende Wellenschrank en een grote Aufsatz commode. Bij de collectie vroege Engelse meubelen, daterend uit de 17de eeuw en eerder, bevinden zich verschillende press cupboards en commodes

Andere Europese Huizen
De barokperiode is prachtig vertegenwoordigd met een ongewoon Meissen Hausmaler servies uit circa 1725. Het servies komt uit het bezit van Baron Alexander von Warsberg (1836-1889), Oostenrijks consul op Korfoe, die vaak fungeerde als gids voor Keizerin Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk. Von Warsberg had met Sissi een grote liefde voor dit Griekse eiland gemeen en ontwierp Villa Achilleion op Korfoe voor haar (E12.000-18.000).
De boemdecoratie van een prachtig 18de eeuws Höchst servies uit het bezit van de beroemde dichter Anton Wilhelm von Zuccalmaglio (1803-1869) lijkt de dichter geïnspireerd te hebben tot een van zijn bekendste liederen "Die Blümelein sie schlafen" (richtprijs E3.000-5.000)

Representatief voor de weelderige en verfijnde geest van de Rococo is een walnoten en wortelnoten 'architecten commode' die wordt toegeschreven aan de beroemde meubelmaker Abraham Roentgen. De commode uit circa 1755, met een uitvouwbare deksel en een bovenste lade die een uitschuifbaar schrijfblad vormt, was ooit in het bezit van Prinses Marianne van Pruisen, geboren Prinses der Nederlanden, dochter van Koning Willem I (1810-1883) (richtprijs 60.000-80.000, afgebeeld).

Er is mooi tafeldamast, prachtig porselein en schitterend glas en kristal, waarbij een uitgebreid, 237-delig glasservies uit het begin van de 19de eeuw, gegraveerd met de gespiegelde initiaal P (E 3.000-5.000, afgebeeld).

Van historisch belang is een grote koninklijke collectie waszegel afdrukken door de eeuwen heen, waaronder een groot waszegel met het wapen van Saksen-Coburg-Gotha (afgebeeld). Deze collectie omvat verder historische manuscripten, stalen en loden zegels, pauselijke zegels en zegelringen van kristal, kornalijn en andere stenen, gesneden met diverse wapenschilden.

De veiling 'Saksen-Coburg-Gotha en andere Europese Huizen' schetst een fascinerend beeld van het leven op de kastelen en paleizen van illustere families. Patrick van Maris, Managing Director van Sotheby's Amsterdam, zegt: "De veiling is een droom voor iedere verzamelaar. De kunstvoorwerpen zijn fris op de markt, in oorspronkelijke staat en dan ook nog met een hoogst gedistingeerde herkomst. Veel objecten waren generaties lang in familiebezit en zijn nooit eerder op de markt geweest. Wij zijn bijzonder verheugd voor een derde maal een veiling onder deze titel in Amsterdam te mogen organiseren. Ook deze veiling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Dr Philipp Hertog von Württemberg, Managing Director van Sotheby's Duitsland en Frankrijk, en Heinrich Graaf von Spreti, president van Sotheby's Duitsland."


De veiling bij Sotheby's Amsterdam is een voortzetting van Sotheby's traditionele veilingen van kunstvoorwerpen uit adellijk bezit, die in 1993 begon met de veiling in Regensburg (D.) van de collectie van de vorsten von Thurn und Taxis. Daarna volgden onder meer de collectie van de markgraven von Baden in Baden-Baden in 1995 en Schloss Mon Repos in 1999. Bij Sotheby's Amsterdam vonden vervolgens twee veilingen plaats onder de titel 'Of Royal and Noble Descent' in 2001 en 2003, en eerder dit jaar de Graf von Galen Collectie van Haus Assen.


Kijkdagen: vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 september 2004, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
Veiling: dinsdag 7 en woensdag 8 september om 10.30 en 14.00 uur

De catalogus is beschikbaar en kan ook worden ingezien op www.sothebys.com


Voor verdere inlichtingen en beeldmateriaal:
Diana Ridderikhoff
Sotheby's Press Office, Amsterdam
Tel: 31 (0)20 550 2205/6 Fax: 31 (0)20 550 2310
E-mail: diana.ridderikhoff@sothebys.com

www.sothebys.com
---

---- --