Gemeente Westerveld

18-8-2004
Reis naar partnergemeente voor Westervelders

De gemeente Westerveld is op 3, 4 en 5 september 2004 uitgenodigd voor een uitwisseling met haar partnergemeente Ilmenau. Inwoners van de gemeente kunnen zich aanmelden voor deze gezellige reis, met interessante excursies en ontmoetingen.
Ook de Deense gemeente Brorup is uitgenodigd. De uitwisseling in Westerveld van vorig jaar, waarbij niet alleen de Duitsers, maar ook de Tsjechen uit Policka aanwezig waren, heeft dermate aangesproken dat ook de gemeente Ilmenau heeft besloten om zowel de Denen als Westerveld uit te nodigen.

De Stichting
Werkgroep Partnergemeenten Westerveld organiseert in dit verband een drie daagse reis naar Ilmenau.

Door reeds op vrijdag te vertrekken komt er een volledige excursiedag beschikbaar. Op verzoek van WPW wordt er op zaterdag een excursie gemaakt naar het "Wendland"dat deel uitmaakt van het "Naturpark Elbe-ufer".

In dit gebied neemt de geboorteplaats van Prins Claus, Hitzacker, een belangrijke plaats in. Hitzacker is een prachtig stadje, met een rijke historie, en is gelegen aan de oever van de Elbe.

Ook de rest van het gebied kent een rijke historie. Wendland suggereert dat de naam van het gebied te maken zou kunnen hebben met "Die Wende": de omkeer van het oostblok, maar dat is niet het geval.

De Wenden, ook wel Sorben genoemd, is een naam voor een verzameling Slavische stammen die lange tijd strijd hebben geleverd met Germaanse stammen. De taal heeft verwantschap met het Pools en het Tsjechisch en is nu nog terug te vinden in plaatsnamen als Lüchow en Lüc-Serau. Eén van de delen van de Samtgemeinde Ilmenau is Deutsche Evern, maar er bestaat ook een Wendisch Evern.

Kenmerkend voor de omgeving zijn de "Rundlingen". Dit zijn oude Slavisch nederzetingen, gebouwd rond een brink. Het is zeer de moeite waard dit gebied te bezoeken.

Verder is er een uitnodiging van de Schutzverein van Deutsch Evern om op zaterdagavond deel te nemen aan het traditionele "Matjesessen" en het "Tanzfest".

De zondagochtend kent een moment van rust en het samenzijn met het gastgezin. Ook bestaat er de mogelijkheid deel te nemen aan een kerkdienst in een gerestaureerde boerderij. Deze boerderij moest verdwijnen voor de uitbreiding van het dorp en is door de bevolking steen voor steen afgebroken en op een mooie plek weer opgebouwd als authentieke boerderij en ingericht als kerk.

Na de lunch gaat het weer richting Westerveld.

Gezien het feit dat het een uitwisseling betreft en het contact tussen de burgers van Ilmenau en Westerveld centraal staat, zijn aan dit soort reizen weinig kosten verbonden. U krijgt âkost en onderdakâ bij vrienden. Er zijn alleen reiskosten. Het bestuur van WPW stelt de maximale reiskosten op ⬠50,- per persoon.

Iedere inwoner van Westerveld kan zich voor deze reis aanmelden. Er gaat echter slechts één bus en âwie het eerst komt, wie het eerst maaltâ

U kunt kan zich opgeven bij het secretariaat van de Stichting Partnergemeenten Westerveld:
Veendijk 37
7971 RP Havelte
tel.nr.: (0522) 492 363
e-mail: LvdSchors@zonnet.nl