Ingezonden persbericht


Computer: terechte basisplaats voor Makaay in Van Basten's Oranje

De basis van het Nederlands elftal van debuterend bondscoach Marco van Basten heeft in de oefeninterland tegen Zweden effectiever gespeeld dan het Oranje van Dick Advocaat op het EK. Spitsspeler Roy Makaay verdient terecht een basisplaats bij de nieuwe bondscoach.

Dat blijkt uit de analyse van het computersysteem Effectivity in Action, ontwikkeld door Team Support Systems (TSS) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Aan de hand van alle acties in balbezit zijn de spelers van Van Basten woensdagavond geanalyseerd tijdens de oefenwedstrijd die Oranje met

2-2 gelijkspeelde in en tegen Zweden.

Oranje heeft woensdagavond volgens de computer een gemiddelde effectiviteit van 6,25 behaald (en Zweden een 5,82). Dit overwicht is dus niet tot uiting gekomen in de eindstand. Dit cijfer is veel hoger dan het gemiddelde dat Nederland onder Dick Advocaat scoorde in de voorbereiding op het EK. De oefenwedstrijden tegen België en Ierland leverden toen respectievelijk een 4,96 en een 5,66 op voor Oranje.

Volgens de computeranalyse heeft Nederland vooral in de eerste helft zeer goed gespeeld. Het gemiddelde (6,66) was hoger dan het cijfer dat Nederland in de kwartfinale van het EK haalde tegen Zweden. Destijds heeft het Nederlands elftal onder leiding van Dick Advocaat de kwartfinale tegen Zweden gewonnen na strafschoppen. Het effectiviteitscijfer van Oranje was toen een 6,48 (en van Zweden een 6,17).

Nederland heeft in de oefeninterland het hoge niveau niet vast weten te houden. Na de rust is de effectiviteit wat gedaald, vooral vanwege de matige cijfers van de wisselspelers. Jan Kromkamp was met een 4,73 zelfs de minst effectieve speler van het hele veld. Ook de debutanten Romeo Castelen (5,89) en Dave van den Bergh (5,60) waren niet altijd even effectief.

Makaay

Opvallend was dat Mark van Bommel de beste speler van van het veld (en dus ook van Nederland) was met een 7,89. Ook Roy Makaay (7,11) en aanvoerder Edgar Davids (6,73) scoorden een ruime voldoende. Makaay was volgens de computeranalyse tijdens het EK de meest effectieve speler van Oranje, met een 7,37 in 102 speelminuten, maar was wel wisselspeler onder Dick Advocaat.

Met zijn hoge gemiddelde tegen Zweden heeft hij volgens de computer aangetoond terecht een basisplaats te verdienen. De resultaten van de computeranalyses van de oefeninterland tegen Zweden worden vermeld op de internetsite www.teamsupportsystems.com De analyses zijn uitgevoerd door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het computersysteem gaat ook de volgende interlands van Van Basten's Oranje analyseren; op 3 september is dat de oefenwedstrijd tegen Liechtenstein en op 8 september volgt de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

Met vriendelijke groet,
namens Team Support Systems

050-3176675

Gert Klooster
06 - 53881423



Ingezonden persbericht