Gemeente Gouda


04.168 goudse kinderen starten met ontwerp stadswapens

datum: 16 augustus 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182 - 588393

goudse kinderen starten met ontwerp stadswapens

Deze week ontvangen kinderen uit groep 7 en 8 van de Goudse basisischolen een ontwerpkaart Maak je eigen stadswapen. In het kader van de Zuid-Hollandse manifestatie Stadswapens worden op 155 basisscholen in Gouda, Delft, Gorinchem, Leiden, Vlaardingen en Zoetermeer totaal 15.000 kinderen uitgedaagd om een nieuw stadswapen te ontwerpen voor hun eigen stad. Op 3 september worden de ontwerpen opgehaald bij de scholen.

De ontwerpkaart Maak je eigen Stadswapen laat links het huidige wapen zien en geeft rechts de ruimte om zo creatief mogelijk met een nieuw wapen voor de stad te komen. Achterop kunnen de leerlingen hun ontwerp toelichten. Vervolgens buigt een jury zich over alle inzendingen voor het nieuwe stadswapen. De wapenontwerpen worden in alle deelnemende steden op zaterdag 11 september tentoongesteld. Naast een lokale jury kiest gedeputeerde Erik van Heijningen uit de zes 1e prijswinnaars een hoofdprijswinnaar. Hem of haar staat - met de hele klas - een bijzondere prijs te wachten. De hoofdprijs is dat Daan Schuurmans of Michiel Huisman, dé hoofdrolspelers in de nieuwe film Floris (die op 16 december aanstaande uitkomt), naar de klas komt van de hoofdprijswinnaar, de winnaar onvangt een exclusieve ingelijste filmaffiche en de hele klas mag in december naar de filmvoorstelling Floris (met dank aan Independent Films).

tentoonstelling in St. Janskerk

De ontwerpen uit Gouda worden tentoongesteld in de St.Janskerk. Er worden circa 1500 ontwerpen verwacht als alle Goudse scholieren meedoen! Ook staat op 11 september in het Streekarchief Hollands Midden en in museum Catharina Gasthuis een computer opgesteld met een ontwerpprogramma uit de tentoonstelling Ridder Roderik van het Leger Museum in Delft. Met dit programma kunnen bezoekers een poging wagen om een eigen familie- of stadswapen te ontwerpen af te drukken! Deze ontwerpen dingen echter niet mee naar de prijzen.

open monumentendag

De steden voeren nog meer in hun schild. Naast de ontwerpwedstrijd voor kinderen wordt ook aandacht aan stadswapens besteed op 11 september tijdens Open Monumentendag. Op die dag wordt het boekje Wapenfeiten gepresenteerd, met de verhalen achter de wapens van de Provincie Zuid-Holland en de zeven steden die de afgelopen vier jaar hebben meegedaan aan het erfgoedproject Verhalen van Steden. Ook zijn wandelroutes door de steden in het boekje opgenomen. Dit bijzondere boekje - een collectors item! is speciaal voor de manifestatie Stadswapens geschreven en wordt op 11 september aan alle bezoekers uitgereikt. Tijdens het weekend van 11 en 12 september zijn alle monumenten waar het stadswapen te zien is uiteraard geopend. Wát precies in welke stad wáár te doen is, staat in een programmakrant die begin septembe roptalvanplekkenenopwww.verhalenvansteden.nlte vinden zal zijn. Een greep uit de activiteiten: stadswandelingen onder leiding van kinderen; een computerspel Ridder Roderik uit het Legermuseum in Delft waarmee bezoekers een digitaal wapenschild kunnen ontwerpen, en de tentoonstelling van de wapenontwerpen.

De manifestatie Stadswapens is een van de vele activiteiten binnen het vierjarige erfgoedproject Verhalen van Steden dat Delft, Dordrecht, Gouda, Gorinchem, Leiden, Vlaardingen en Zoetermeer samen met de Provincie Zuid-Holland ontwikkelen in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik. Tot eind 2004 zetten lokale en regionale instellingen op allerlei manieren voor en met hun inwoners de eigen stadsgeschiedenis in de schijnwerpers. Samenwerking, uitwisseling, vernieuwing en participatie kenmerken dit bijzondere initiatief. De overkoepelende coördinatie berust bij Saskia Goëken/Erfgoedhuis Zuid-Holland (Leiden). De projecten worden financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van OCW, en de gemeentebesturen ter plaatse.


--einde bericht