Gemeente Zwolle

Tentoonstelling over Lübeckplein en totstandkoming Hanzeland

Op vrijdag 3 september 2004 wordt het Lübeckplein in de wijk Hanzeland officieel geopend. De opening staat in het teken van vroeger, met enkele wel heel bijzondere gasten. Zij spelen ook een rol bij de tentoonstelling die ter gelegenheid van de opening wordt georganiseerd.

Met de opening van het Lübeckplein is Hanzeland nagenoeg afgerond. Wanneer het gebouw Carré met haar binnenpleinen (Hanzehoven) en de appartementen stadsvilla´s aan de Koggelaan worden opgeleverd, is de wijk af. De strook langs het spoor, waar de fietstunnel in aanbouw is, is de laatste bouwlocatie.

Lübeckplein staat centraal
De tentoonstelling neemt u mee in de geschiedenis van Hanzeland: van hoe het er vroeger uitzag tot het moderne woon-, leef- en bedrijventerrein van nu. Bovendien kunt u de diverse stedenbouwkundige en architectonische ontwerpen bekijken die uiteindelijk hebben geleid tot het Hanzeland van nu. Het hart van Hanzeland is het Lübeckplein. Dit plein moet een bruisend middelpunt zijn voor 1.600 bewoners en meer dan 10.000 werkenden in de kantoren rondom deze locatie. Het accent van de tentoonstelling ligt daarom op dit roodgekleurde plein. De tentoonstelling is van 3 september tot en met 17 september 2004 te zien in het Stadskantoor aan het Lübeckplein 2.

Mix van functies
Het oorspronkelijke ontwerp van Hanzeland dateert uit 1990. Toen heeft stedenbouwkundig bureau Heeling Krop Bekkering samen met stedenbouwkundigen van de Gemeente Zwolle het Masterplan Hanzeland gemaakt. Er is in het ontwerp van Hanzeland bewust gekozen voor een mix aan functies. Scholen, woningen, bedrijven, kinderopvang, politiebureau en zwembad staan gebroederlijk door elkaar. Dit sluit aan bij het stedelijk karakter van de wijk, die immers aan de binnenstad grenst. Het oorspronkelijke plan is gedurende de afgelopen 14 jaar grotendeels overeind gebleven.

Ontwerp Lübeckplein
Het hoofdontwerp van het Lübeckplein kwam 6 jaar geleden van stedenbouwkundige Henk Snel van de Gemeente Zwolle. Zijn collega, landschapsarchitect Han Goodijk, heeft dit in detail uitgewerkt. Goodijk: "Wat vast stond waren de gebouwen en dat het een rood plein met vijvers moest worden. Later kwam daar een parkeergarage bij. In de loop der jaren zijn alle details uitgewerkt, tot het profiel van de bakstenen aan toe."

Inspiratie uit Italië
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er achter het station een plein voor bussen en taxi´s zou komen. Later verviel die noodzaak en heeft de gemeente in overleg met de NS besloten dat het een verblijfsplein moest worden. Maar de ruimte was al bepaald, wat de grootte van het Lübeckplein verklaart.
Henk Snel licht toe: "Ik vond het belangrijk dat zo´n groot plein wel intimiteit zou krijgen en een herkenbare plek in Hanzeland en zelfs in de stad zou zijn. Daarom is ervoor gekozen om alles uit hetzelfde materiaal op te bouwen, in dezelfde kleur, net zoals stadjes in Italië uit geheel dezelfde steen zijn opgetrokken. Dit geeft het idee dat het één interieur is; een grote patio."

Bedrijvig plein
Goodijk en Snel spreken de wens uit dat het Lübeckplein een bedrijvig plein wordt, waar veel mensen van kunnen genieten. Ze zijn trots op hun geesteskind, dat nu van alle passanten, inwoners, werkenden, studenten is. Han Goodijk: "Je ontwerpt een openbare ruimte met het doel dat mensen er gebruik van maken en het prettig vinden." Henk Snel doet daar nog een schepje bovenop: "Ik zou het prachtig vinden als het ook een evenementenplein zou worden."

Bezoek
Bent u nieuwsgierig geworden naar het Lübeckplein, Hanzeland, en haar geschiedenis? Kom dan eens langs op het Stadskantoor. De tentoonstelling is van 3 tot en met 17 september dagelijks te bewonderen van 9.00 tot 15.00 uur. En strijk eens neer op het Lübeckplein zelf?


---