CORDAID


Den Haag, 31 augustus 2004

Schoolkinderen uit Den Haag en Kaapstad leren van elkaar

Deze week start op de Haagse Galvanischool het Zuid-Afrikaproject. Hierin staan de Sid G. Rule-school en Liwa Primary School in Kaapstad centraal. Met culture boxes, chat sessies en lessen die gezamenlijk zijn ontwikkeld door Zuidafrikaanse en Haagse leerkrechten, worden de Haagse kinderen vertrouwd gemaakt met het leven van hun medeleerlingen aan de andere kant van de aardbol, én vice versa.

Komende vrijdag 3 september staat de zogenaamde culture box op het programma. Dat is nu nog een lege doos, maar vrijdag zullen de kinderen het volstoppen met foto's, verhalen en voorwerpen uit hun dagelijks leven. Daar kunt u ook bij zijn! Bel voor meer informatie het nummer onder aan dit persbericht. Deze doos wordt dan opgestuurd naar de uitwisselingsschool in Zuid-Afrika. Daar hangen al tekeningen die de kinderen van de Galvanischool hebben gemaakt. Een aantal weken later zal er in Den Haag een culture box vanuit Kaapstad arriveren. 'De Nederlandse en Zuidafrikaanse kinderen zijn heel nieuwsgierig naar wat ze allemaal opgestuurd krijgen, ze zitten vol met vragen over elkaars leefwerelden', aldus leerkracht Maaike Tolboom. De leraren zullen onderling ook culture boxes gaan versturen. Verder zullen ze op papier hun manier van werken bijvoegen, zodat ook de leerkrachten van elkaar kunnen leren. 'De rest van het jaar zullen we met brieven en chatsessies contact met Kaapstad houden. Dit zal niet zomaar gezellig wat kletsen worden, maar we gaan werken met verschillende thema's'.

Voorop staat dat de kinderen veel meer gemeen hebben met elkaar dan ze in eerste instantie denken. 'We hebben zelfs een Scoubidou-rage ontketend op de Liwa Primary School!', aldus juf Maaike, die samen met haar collega Marleen de Kleijn deze zomer op bezoek was bij de scholen in Kaapstad. Alleen is het leven in Zuid-Afrika veel harder dan hier. 'Sommige kinderen komen zonder schoenen aan naar school, midden in de winter! En als je ziet dat veel van hen in sloppenwijken wonen...'

Dit Zuid-Afrikaproject is onderdeel van het 'Deel je talent'-programma dat Cordaid in 2003 is gestart. De gedachte erachter is simpel: geef niet alleen geld, maar zet je talent in om iets te doen aan de armoede in de wereld. Ontmoet anderen, doe inspiratie op, en leer van elkaars ervaringen. Met 'Deel je talent' wil Cordaid meer mensen, maar vooral ook mensen intensiever bij ontwikkelingssamenwerking en de strijd tegen armoede betrekken.

Meer informatie over de Haagse Galvanischool en 'Deel je talent'? Neem dan contact op met
Caroline van der Veeken, persvoorlichter Cordaid, tel 070-3136334 of
06-22524028

31 aug 04 16:08