Eerste installatiebijeenkomst in 2004

Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 1-09-2004

Op vrijdag 3 september vanaf 16.00 uur vindt in zittingszaal A van de rechtbank aan de Martinetsingel 2 te Zutphen een buitengewone terechtzitting plaats. Tijdens deze zitting zullen mevrouw mr. C. Hoogland, mevrouw mr. R.J. van Lochem, de heer mr. P.J.H.M. Brouns tot rechter worden geïnstalleerd. Tot officier van justitie zal mevrouw mr. C.H.J. Bollen bij het Openbaar Ministerie in Zutphen worden geïnstalleerd.

Mevrouw mr. C. Hoogland (34) studeerde aan de Universiteit van Leiden af in de bedrijfsrechtelijke en civielrechtelijke afstudeervarianten. Zij verdiepte zich in het merkenrecht en de aansprakelijkheid voor onrechtmatige rechtspraak. Na een kort uitstapje naar Frankrijk om zich in het Franse verzekeringsrecht en commercieel recht te specialiseren is zij bij de rechtbank in Zutphen begonnen als Raio. En inmiddels al weer enige tijd als rechter werkzaam in de civiele sector van de rechtbank.

Mevrouw mr. R. J. van Lochem (45) is een jaar geleden als gerechtsauditeur in dienst getreden, nadat zij al enige tijd één dag per week als rechter-plaatsvervanger was ingevallen. Als ambtenaar is zij begin 80-jaren begonnen bij de provincie Overijssel en kwam uiteindelijk als beleidsmedewerker bij de Sociale Verzekeringsraad in Zoetermeer in dienst. Vervolgens keerde zij als secretaris bij de sector Bestuursrecht van de rechtbank in Zwolle weer in Oost-Nederland terug. In deeltijd studeerde zij rechten. Door haar ruime ervaring in de publieke sector specialiseerde zij zich in het Bestuursrecht.

De heer mr. P.J.H.M. Brouns (53) is na de afronding van zijn studie aan de pedagogische academie wijsbegeerte en geschiedenis gaan studeren. In 1980 studeerde hij cum laude af in de wijsbegeerte. Ook de rechtenstudie trok hem en in 1983 studeerde hij af in twee richtingen, de civielrechtelijke en de strafrechtelijke. Eind 80-jaren promoveerde hij en werd lid van het dagelijks bestuur van de rechtenfaculteit. Hij was als rechter werkzaam in Arnhem en werd later benoemd tot raadsadviseur bij de directie wetgeving van het Ministerie van Justitie. Sinds kort is hij weer teruggekeerd naar de Rechtspraak en wel bij de rechtbank Zutphen.

Mevrouw mr. C.H.J. Bollen (36) heeft weer een geheel andere achtergrond. Zij volgde de opleiding tot Vrij Beeldend Kunstenaar aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waarna zij overstapte naar de KUN om zich te bekwamen in de Europese variant van het Nederlands recht. Na afronding van de Raio-opleiding in Zwolle is zij al weer enige tijd werkzaam als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie in Zutphen.

Naast de president van de rechtbank zullen mevrouw mr. E. Heus, officier van justitie 1e Klasse, en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Zutphen, de heer mr. F.B.A.M. van Oss, de geïnstalleerden toespreken.

Installatie
Rechterlijke ambtenaren belast met rechtspraak worden bij koninklijk besluit voor het leven benoemd.
Een rechterlijk ambtenaar legt voorafgaand aan de datum van indiensttreding de eed of belofte af. Tijdens de installatiezitting, een buitengewone openbare terechtzitting die vroeger verplicht was, maakt de rechtbank het aantreden van nieuwe rechters en officieren publiekelijk. Hoewel niet meer verplicht vanuit de wet wil de rechtbank Zutphen deze traditie in ere houden.