Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 3 september 2004

9c0bd7.gif

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Drie ton euro voor de Edelsmedenschool als Centrum voor Kennis en Ervaring

Stadsdeel De Baarsjes draagt 300.000 euro bij aan de financiering van het Centrum voor Kennis en Ervaring in de voormalige Edelsmedenschool. De komst van dit centrum dat gerund wordt door het Regionaal Opleidingscentrum ROC van Amsterdam hoort bij de stedelijke vernieuwing van de Chassébuurt. Op verzoek van het stadsdeel komen in het gebouw ook 725 vierkante meter goedkope kunstplekken, 735 vierkante meter kleinschalige bedrijfsruimten en een digitaal trapveld. Bovendien voorziet het plan in een grand café, waarvoor gebouweignaar Ymere een exploitant zoekt. Het woningbouwbedrijf zoekt voor de verbouwing een Europese subsidie aan van ruim twee miljoen euro. De bijdrage van De Baarsjes komt uit budgetten voor het economisch project Ondernemend Chassé, het kunstproject De Witte Ruijter en het ICT-project Digitaal Trapveld. De verbouw van de Edelsmedenschool start februari 2005.

Informatie: Wim de Graaf, 06-12379510

Rosa Boekdrukkerschool vangt bewoners op bij rampen

Stadsdeel De Baarsjes heeft een nieuw rampenplan gemaakt dat aansluit bij het rampenplan van de gemeente Amsterdam. Het rampenplan voorziet in een crisiscentrum, ondersteunende teams, vrijgehouden telefoon- en faxlijnen en hulpmaterieel. Als opvangcentrum voor bewoners staat de Rosa Boekdrukkerschool paraat. De Baarsjes gaat het rampenplan eenmaal per jaar oefenen. Verhoudingsgewijs heeft De Baarsjes een laag risicoprofiel voor rampen, zo zijn er in dit stadsdeel geen fabrieken, aanvoerlijnen voor gevaarlijke stoffen of aanvliegroutes voor vliegtuigen.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Ton euro voor leefbaarheid in de Orteliusbuurt

Vijfenzeventig bewoners hebben gekozen voor het pakket 'Spelen, beheer en groen' om de woonomgeving te verfraaien. De bewoners konden kiezen tussen de pakketten Fietsparkeren, Spelen/kunst en Spelen/beheer/groen en konden ook een eigen pakket in stemming brengen. De Stichting Dock gaat in september samen met de bewoners de keuze van de bewoners uitvoeren. Het bedrag van een ton euro komt uit het budget voor Stedelijke Vernieuwing van de Orteliusbuurt. Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Kantara krijgt waarderingssubsidie

De opvolger van de Werkgroep Marokkanen in De Baarsjes Kantara, Arabisch voor 'brug', krijgt een waarderingssubsidie van vijfhonderd euro. De twintig bruggenbouwers van Kantara gaan om te beginnen drie thema-avonden organiseren over integratie van Marokkanen in Nederland, op 23 september, 12 oktober en 25 november. Ook zetten zij een buurtvaderproject op en willen zij oudere Amsterdamse Marokkanen stimuleren tot gebruik van de stadspas. Het bestuur bestaat voornamelijk uit Nederlanders van Marokkaanse afkomst, voorzitter is columnist Samira Abbos. Kantara is één van de twintig vrijwilligersorganisaties die zich hebben aangemeld voor de Vrijwilligersprijs, die uitgereikt wordt op zaterdag 18 september tijdens de seizoensopening van de groeperingen in De Baarsjes met een informatiemarkt op het Mercatorplein.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Witte de Withstraat verwelkomt 7e galerie op 5 september

Zondag 5 september om 15.00 uur opent Zoete-Broodjes haar nieuwe galerie, de Kunst Co-op in de Witte de Withstraat 89. Met deze Kunst Co-op zijn er nu zeven galeries in de Witte de Withstraat in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. De Kunst Co-op is de tweede galerie die vanuit het project 'De Witte Ruijter' door het stadsdeel gesubsidieerd wordt door een pand met een zeer aantrekkelijke huurprijs aan te bieden.

Zie bijgevoegd persbericht. Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Uitnodiging

Witte Goudriaan (Economie) opent nieuw restaurant op 9 september

Stadsdeelwethouder Witte Goudriaan opent op donderdag 9 september a.s. tussen 18.00 en 20.00 uur het nieuwe visrestaurant Dorado van de Turkse chef-kok Ismael Uyguner, opgeleid in het Hilton-hotel van Izmir. Het restaurant is gevestigd op de hoek van de Admiraal de Ruyterweg en Willem de Zwijgerlaan.

Zie bijgevoegd persbericht. Informatie: Wim de Graaf, 06-12379510

Uitnodiging

Buurtfeest Nickerieplein op 4 september

Op zaterdag 4 September is er tussen 15.00 en 19.00 uur een feestje voor de omwonenden van het 'Nickeriepleintje'. Tijdens het feest is er een barbecue m.m.v. de lokale supermarkt/slager, bakker en snackbar Scarabee die het eten en drinken zullen leveren en verzorgen. Voor de kinderen zijn er clowns die met de kinderen schminken, ballonfiguren maken en waarschijnlijk suikerspin uitdelen. Aanleiding van dit buurtfeest is het oplossen van de problemen met jongeren die zich voorheen overlast veroorzaakten. De Baarsjes draagt bij met een Goed Voorbeeld Actiebon ter waarde van ¤ 250,-.

Informatie: Wim de Graaf, 06-12379510

Uitnodiging

Presentatie bewonerscommissie Orteliuskade op 11 september

Op zaterdag 11 september is er een presentatie van de bewonerscommissie Orteliuskade. De bijeenkomst vindt tussen 15.00 en 18.00 uur plaats voor het Combigebouw Mercator aan het Orteliuspad 1 A. Aanleiding voor het "feest" zijn de reeds lang geleden aangekondigde renovatieplannen van Het Oosten.

De bewoners kunnen tijdens deze bijeenkomst een enquête invullen en informatie meenemen. De bewonerscommissie zelf hoopt op aanvulling met enkele leden. De Baarsjes draagt bij met een Goed Voorbeeld Actiebon ter waarde van ¤ 250,-.

Informatie: Wim de Graaf, 06-12379510

Agenda

* 5 september: opening Kunst Co-op, Witte de Withstraat 89
* 9 september Witte Goudriaan opent visrestaurant Dorado
* 11 september: Henk Boes bezoekt buurtfeest Orteliuskade
* 18 september Baarsjesdag, opening van het activiteitenseizoen van diverse organisaties, met een informatiemarkt op het Mercatorplein, contactpunt aanmelding nieuwe vrijwilligers, optredens en uitreiking vrijwilligersprijs.
* 23 september integratiedebat. Organisatie: Ahnada & Toekomst
* 23 september thema-avond De kunst van het opvoeden in een multiculturele samenleving. Organisatie: Marokkaanse jongeren Kantara
* 30 september Chassécafé;

* 8 oktober wethouder Welzijn en Onderwijs Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes; 10.30-13.00 uur; Organisatie: stadsdeel
* 11 oktober 2004 wethouder Onderwijs Ahmed Aboutaleb bezoekt basisschool St. Jan, 14.00-15.30; Organisatie: St. Jan
* 12 oktober Dagtocht Amsterdam aan de haven. Organisatie: Marokkaanse jongeren Kantara
* 25 oktober start Westerweelschool op nieuwe locatie; Organisatie: stadsdeel
* 25 november thema-avond Beter een goede buur dan een verre vriend. Organisatie: Marokkaanse jongeren Kantara
* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool. Organisatie: school en stadsdeel
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Baarsjesbeurs beloftevolle leerling. Organisatie: stadsdeel

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756

9c0bde.jpg

PERSBERICHT

Amsterdam, 3 september 2004

WETHOUDER EZ OPENT NIEUWE HORECA

Stadsdeelwethouder Witte Goudriaan opent op donderdag 9 september a.s. tussen 18.00 en 20.00 uur het nieuwe visrestaurant Dorado, gevestigd op de hoek van de Admiraal de Ruyterweg en Willem de Zwijgerlaan.

Wethouder Witte Goudriaan (Economische Zaken) is uitermate verguld met de vestiging van een nieuw restaurant in stadsdeel De Baarsjes. "Ik juich het toe als ondernemers bereid zijn hier in De Baarsjes hun kans te willen grijpen, aldus een enthousiaste wethouder. Het beleid van het Dagelijks Bestuur is erop gericht om dubieuze horeca uiteindelijk uit het stadsdeel te laten verdwijnen om plaats te maken voor eerlijke horecaondernemers, bij wie het goed vertoeven is.

Visrestaurant Dorado wordt geleid door de van oorsprong Turkse chef-kok Ismael Uyguner, die zijn sporen heeft verdiend als executive souschef van het Hilton-hotel in het Turkse Izmir. Zijn restaurant in De Baarsjes heeft plaats voor 30-35 personen en biedt een menu gericht op de internationale viskeuken. In 2004 won Ismael Uygunur de 3e prijs voor chefkoks van het Amsterdamse gilde voor chef-koks. Aansluitend in april 2004 werd hij vijfde bij de nationale kampioenschappen in Utrecht. Chef-kok Uygunur was in Turkije docent van de verfijnde Turkse kookkunst en werkte ook mee om in Nederland de Turkse keuken te introduceren.