Ingezonden persbericht


ERSBERICHT
Van: Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) Aan: Perscontacten
Datum: 3 september 2004

----------
JOVD: Liberalisme verslaat wilde Wilders

VVD moet blijven zeggen waar het op staat

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) betreurt het vertrek van Wilders uit de VVD fractie. Het is een teken van verzwakking van de liberale beweging. Tegelijkertijd zijn de jonge liberalen blij dat het liberalisme het bij de VVD heeft gewonnen van de conservatieve onderstroming. Zij verlangen terug naar de frisse verschijning van begin dit jaar.

Geert Wilders heeft zich al maanden geprofileerd als de man die van de VVD een conservatieve partij wilde maken. Dit streven, en de wilde manier waarop hij zijn doel nastreefde, kost hem nu zijn fractielidmaatschap. Zijn soms heldere analyse van problemen in de Nederlandse samenleving zijn verloren. Dit terwijl de JOVD hem een cursus liberalisme had aangeboden, om liberale oplossingen aan te dragen voor de problemen die hij zag. De enorme polarisatie die Wilders veroorzaakte doet nu de cursus te laat komen.

De jonge liberalen vinden het toch ook jammer dat Wilders uit de fractie is gestapt. Landelijk Voorzitter Paul Laane: Het principe van zeggen waar het op staat is een van de krachten van het liberalisme. De VVD moet er nu voor waken dat deze kracht binnen de partij behouden blijft.

De VVD wil dolgraag de ideeën -en debatpartij van Nederland zijn. Begin dit jaar leek dit aanvankelijk erg succesvol. De media werden gedomineerd door de liberalen. Het gezonde dualisme tussen Van Aartsen en Zalm was verfrissend. Sinds enkele maanden echter lijkt de frisse verschijning gebukt te gaan onder een strijd om het politiek leiderschap (dat eigenlijk alleen in verkiezingstijd bestaat) en de links-rechts discussie. Laane: Tekenend dat onder andere de discussie over grenzen aan Europa nu moet aantonen dat ook de vrijheid van VVD Kamerfractieleden grenzen behoeft.

Het wordt tijd dat de discussie binnen de partij gevoerd gaan worden. Het liberaal manifest lijkt daartoe een mooie gelegenheid. Laat de Kamerfractie en bewindslieden zich weer richten op dualisme en het maken van helder beleid. Laane: De JOVD is één van de grootste ideeën- en debatorganisaties in Nederland. Misschien wel juist omdat wij geen druk kennen van kiezers, publieke opinie of grenzeloze conservatieve egotrippers.


- einde persbericht

----------
Inlichtingen:
Hans de Backer Voorlichter 06.17140552 Paul Laane Landelijk Voorzitter 06.19196283 _____________________________________
Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie
Afdeling Voorlichting
Herengracht 38 A
2511 EJ Den Haag

T. 070.3622433
F. 070.3617304
M. voorlichting@jovd.nl