Gemeente Gouda


04.183 eenmalige meevallers bepalen verwacht resultaat 2004

datum: 2 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182 - 58 83 93

eenmalige meevallers bepalen verwacht resultaat 2004

tussenrapportage geeft zicht op vordering productie ambtelijke organisatie

In de jaarlijkse tussentijdse verantwoordingsrapportage is aan het college gerapporteerd over het te verwachten financiële resultaat en over realisatie van de toegezegde productie in 2004. Het verwachte financiële resultaat over 2004 is als gevolg van enkele eenmalige meevallers circa 4,1 miljoen. Uit de tussentijdse rapportage blijkt dat een groot deel van de productie in 2004 gerealiseerd wordt of gaat worden. Voor minder dan 10% van de productie geldt dat afronding hiervan plaatsvindt in 2005.

In het tweede deel van 2004 wordt volgens de toezeggingen in deze zogenaamde programmarapportage over 2004 meer dan 50% van de productie geleverd. Gelet op de hieruit voortvloeiende belasting van de organisatie worden maatregelen genomen om de aansturing van de productie in het tweede halfjaar van 2004 te verbeteren.

consequenties

Nagegaan is welke consequenties deze ontwikkelingen hebben of kunnen hebben. Slechts voor een aantal producten die niet geleverd kunnen worden in 2004 betekent dit een vertraging. Het doorschuiven van deze producten leidt slechts tot uitstel van de realisatie in de tijd en niet tot afstel. Dit blijft verder zonder gevolgen voor de dienstverlening aan de burger.

financiële perspectief

Om financiële verrassingen aan het eind van het jaar te voorkomen wordt er tussentijds gekeken naar ontwikkelingen. Waar bijstelling nodig is wordt dit uitgevoerd. Aanpassingen van budgetten heeft alleen plaatsgevonden als het tekort of overschot onomkeerbaar bleek en niet meer gecompenseerd kon worden uit andere budgetten.

Dit heeft tot een aantal aanpassingen geleid, waarvan de volgende twee eruit springen.

wet Werk en Bijstand:

Het Rijk heeft halverwege dit jaar het budget veranderd voor de Wet Werk en Bijstand. Dit leidt tot een korting op het budget van circa
1,8 miljoen. Dit kan niet worden opgevangen in 2004. Daarom wordt het budget eenmalig aangepast. De gevolgen voor de budgetten voor 2005 en verder worden meegenomen bij de besluitvorming over de programmabegroting 2005-2008.

afsluiting grondexploitaties Gouwestroom en Nieuwe Park West:

In de programmabegroting 2004-2007 is de verwachting uitgesproken dat afsluiting van grondexploitaties van Gouwestroom en Nieuwe Park West zou plaatsvinden. Beide exploitaties sluiten met een voordelig eindresultaat van in totaal circa 7.4 miljoen. Omdat de hoogte van het voordelig resultaat bij afsluiting van beide grondexploitaties dermate zeker is en niet verder beïnvloedbaar is, wordt reeds in dit stadium tot bijstelling overgaan.

Na verwerking van de aanpassingen wordt een voordelig financieel resultaat van circa 4,1 miljoen verwacht.

meer sturen op resultaten en effecten

De Raad stuurt steeds meer op resultaten en effecten. De structuur en inhoud van de programmabegroting geven hier de handvatten voor. De programmabegroting maakt deel uit van een reeks beslisdocumenten voor de Raad in de cyclus van plannen maken, uitvoeren en beheersen. In de voorjaarsnota geeft de Raad de kaders aan waarbinnen de programmabegroting uitgewerkt moet worden. De programmabegroting is dan de definitieve opdracht van de Raad aan het college van burgemeester en wethouders. In de programmarapportage vertelt het college aan de Raad hoe het met de uitvoering van de opdracht in het lopende jaar gaat en in de jaarstukken legt het college na afloop van het jaar verantwoording af aan de raad.

Hoewel het voor de organisatie nog moeilijk blijkt om resultaatgegevens aan te leveren is dit voor alle geformuleerde resultaten voor 2004 gelukt. De programmarapportage 2004 bevat nog relatief veel informatie over de voortgang van de producten, in plaats van gegevens over resultaten. Deze manier van rapporteren is echter een ontwikkeltraject. Vanaf 2005 zal dan meer gerapporteerd kunnen worden op behaalde resultaten.


--- einde bericht ---