FNV

voorjaarsoverleg

FNV: "Dit is het einde van het sociale plan"

"Ontslag op zich is al een van de ergste dingen die je kan overkomen. Een ontslagvergoeding is dan een pleister op de wonde. Die pleister wordt er nu door De Geus met één ruk afgetrokken. Dat doet pijn. Mensen krijgen voortaan alleen nog maar kale WW. Dit kabinet treitert niet alleen werknemers, het heeft het ook voorzien op hun belangenbehartigers. Want als De Geus en Zalm hun zin krijgen zijn aanvullingen die bonden afspreken bij reorganisaties ook niet meer mogelijk. Dit is het einde van sociale plannen." Dat zegt de FNV in een reactie op het kabinetsplan om ontslagvergoedingen voortaan te verrekenen met de WW-uitkering.

Volgens Nederlands grootste vakcentrales zijn de consequenties dramatisch. Vice-voorzitter Agnes Jongerius: "Dit kabinet straft mensen die buiten hun schuld werkloos worden extra, die krijgen een trap na. En niet alleen ontneemt De Geus werknemers dat relatieve goedmakertje in geval van ontslag - gouden handdruk heb ik altijd een misplaatste term gevonden - , hij pakt ons ook een drukmiddel naar werkgevers af. Want het opeisen van een leuke ontslagvergoeding kan er nog wel eens toe leiden dat werkgevers mensen liever in dienst houden. Ze schrikken terug voor de financiële gevolgen en het gevolg is ook vaak dat het aantal ontslagen aanzienlijk gereduceerd word."

Jongerius: "Dit tegengaan van aanvullingen op de werkloosheidsuitkering is onderdeel van een serie ingrepen in de WW die Balkenende 2 al had aangekondigd. Zo worden de toegangseisen voor de WW per 1 januari volgend jaar verzwaard. Werknemers moeten dan 39 van de afgelopen 52 weken hebben gewerkt alvorens bij het UWV aan te kunnen kloppen voor een uitkering. Tot nu toe geldt een toegangseis van 26 weken uit een periode van 39 weken voor de WW. Ook aan de kortdurende WW wordt een einde gemaakt. En eerder maakt De Geus al `per decreet' een einde aan de vervolg-WW die oudere werknemers een beetje soelaas moest bieden tot aan hun pensioen.En dan te bedenken dat deze man zich ooit afficheerde als de linksbuiten van het kabinet. Voor mij is hij een rechtse schopper."

3 september 2004