BVE RAAD

Landelijke opening van schooljaar middelbaar beroepsonderwijs

Staatssecretaris Rutte: Beroepsonderwijs broodnodig voor kenniseconomie

Staatssecretaris Rutte van Onderwijs opent vandaag het schooljaar voor het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve). Deze opening vindt plaats in Theater De Flint te Amersfoort. In zijn openingsspeech benadrukt Rutte het belang van het middelbaar beroepsonderwijs voor de Nederlandse kenniseconomie. Daarnaast wijst Rutte op het belang van een soepele aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en het belang van goede contacten en samenwerking in de regio.

Deze onderwerpen zijn cruciaal voor het thema van de opening van het bve-schooljaar, namelijk de bevordering van de jeugdwerkgelegenheid. Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, geeft een voorzet voor de oplossing van dit probleem door te pleiten voor meer stage- en praktijkplaatsen. Hij ontvangt het eerste exemplaar van de handreiking 'Grijp de kansen!' uit handen van Jan van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Deze handreiking beschrijft de mogelijkheden om met korte maatwerkcursussen een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

In een talkshow onder leiding van presentatrice Leoni Jansen, wisselen Margo Vliegenthart, voorzitter van de Bve Raad, en onder meer Hans de Boer en Jan van Zijl van gedachten over het creëren van meer werkgelegenheid voor jongeren.

Ook gaat tijdens de opening het Stage Info Punt van start. Bij het Stage Info Punt kunnen jongeren problemen melden die zij hebben bij het vinden van een stageplaats. Stage Info Punt is een project van de Taskforce Jeugdwerkloosheid dat uitgevoerd wordt door de JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs.

Tenslotte reiken staatssecretaris Rutte en Margo Vliegenthart de bve-prijs 'Mbo-uitblinkers 2004' uit aan 43 uitblinkers. Deze leerlingen zijn door hun onderwijsinstelling tot winnaar gekozen uit honderden kandidaten. Zij hebben tijdens hun stage of in hun werk bij een leerbedrijf een fantastische prestatie neergezet en vielen daarbij op door hun inzet, motivatie, creativiteit en vakmanschap.


-----------------------------
De gegevens van 43 Mbo-uitblinkers 2004 vindt u op de website www.bveraad.nl/uitblinkers2004.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen van Eijk, hoofd Communicatie a.i.,
Bve Raad, telefoon (030) 22 19 891 of 06 20 420 736; e-mail: jp.vaneijk@bveraad.nl.


03 sep 04 10:56