PvdA Europees parlement


PvdA-Eurodelegatie hekelt blokkade van Women on Waves door Portugese oorlogsschepen

2 september 2004

De Portugese regering weigert al dagen de Nederlandse abortusboot van de vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves toe te laten tot de haven van Figueira da Foz. Twee oorlogsschepen bevinden zich continu naast het schip en verhinderen het om aan te leggen. Volgens PvdA Europarlementariërs Emine Bozkurt en Edith Mastenbroek is de blokkade overduidelijk in strijd met het Europees recht:

"De Portugese regering heeft geen enkel recht de boot van Women on Waves tegen te houden. Bovendien wordt de bemanning van de abortusboot worden geïntimideerd door de Portugese autoriteiten doordat twee oorlogsschepen zich continu naast het schip bevinden. De houding van de Portugese overheid is een regelrechte schending van burgerrechten, het recht op vrij verkeer en het recht van EU burgers en hun organisaties om informatie te geven en vrij debat te voeren. Dit zijn kernrechten in een democratische Unie. Wij roepen de Portugese regering daarom op het schip van de Women on Waves onmiddellijk toe te laten in de haven en te stoppen met het intimideren van de bemanning."

Inmiddels heeft Emine Bozkurt minister De Geus als EU voorzitter opgeroepen de Portugese regering tot de orde te roepen. Edith Mastenbroek heeft haar collega´s binnen de Fractie van Europese sociaal-democraten opgeroepen zich aan te sluiten bij het protest. Ze zal ook vragen stellen aan minister Remkes en Donner die vandaag, samen met De Geus, in het Europees Parlement aanwezig zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Emine Bozkurt (tel.
+32 2 2847940) of Edith Mastenbroek (tel. +32 2 2845992).