Gemeente Westerveld

2-9-2004
Westerveld gaat preventief strooien

Gemeente Westerveld gaat vanaf komend winterseizoen beginnen met preventieve gladheidbestrijding. Dit wil zeggen dat er binnen Westerveld zal worden gestrooid vóórdat het glad wordt. Dit gebeurt door middel van het zogenaamde natstrooien.
Deze manier van strooien is minder belastend voor het milieu en het is goedkoper. De problemen die vorig jaar ontstonden toen de gemeente enkele plekken niet meer strooide door bezuinigingen, zijn hiermee opgelost.

Natstrooien
Bij natstrooien wordt het strooizout bevochtigd met een zoutoplossing voordat het op het wegdek terechtkomt. Zo blijft het langer op de weg liggen. Het grote voordeel van natstrooien is dat er al zout op de weg ligt op het moment dat de temperatuur onder nul daalt. Daardoor kan het wegdek niet meer opvriezen. Vanaf deze winter zal er worden gestrooid op de avond vóór de verwachte gladheid.

Voordelen
Bij natstrooien hoeft minder zout gebruikt te worden. Daardoor wordt het milieu minder belast. Een ander voordeel is dat natstrooien goedkoper is; het levert per jaar een besparing op van ongeveer ⬠11.000. Verder wordt het personeel minder zwaar belast, omdat er meestal niet meer âs nachts hoeft te worden gestrooid. De gemeente kon nog niet eerder natstrooien, omdat nog niet alle strooiers daarvoor geschikt waren. Door de investering in een aantal nieuwe strooiers kan deze winter worden begonnen met de nieuwe manier van strooien.

Strooiroutes
Vorige winter heeft de gemeente, in het kader van bezuinigingen, de strooiroutes voor de gladheidbestrijding ingekort. Vooral de route die als eerste gestrooid wordt, is korter geworden. Naar aanleiding van terechte klachten hierover zijn de routes opnieuw bekeken en aangepast. Door de overschakeling op natstrooien kunnen er nu langere routes worden gestrooid met dezelfde hoeveelheid zout. Komende winter worden de locaties waar de meeste klachten waren, weer meegenomen in de strooiroute. Als de gladheid na het preventieve strooien aanhoudt, worden de wegen die buiten de eerste strooiroute vallen, gestrooid tijdens de gewone werktijden. De eerste strooiroute zal tegen de winter worden gepubliceerd in de gemeentelijke informatierubriek in de Westervelder en op de website van de gemeente,
www.gemeentewesterveld.nl.