Gemeente Westerveld


3-9-2004
Roeken worden verplaatst naar beheerlocatie

Gemeente Westerveld is van plan om de overlast die wordt veroorzaakt door roeken die nestelen op de Brink in Dwingeloo, weg te nemen. De roeken maken erg veel lawaai en zorgen voor veel vogelpoep op trottoirs, autoâs, terrasmeubilair en wandelaars. De roeken zullen worden verplaatst naar een beheerlocatie net buiten Dwingeloo. Het wegnemen van de overlast van de roeken zal gebeuren op een diervriendelijke manier, omdat de roek door de Flora- en faunawet als beschermde vogel wordt aangemerkt.

Beheerlocatie
Op dit moment zijn er drie mogelijke plekken waar een beheerlocatie voor de roeken zou kunnen komen. Het gebied bij de zandweg Oldengaerde, die tussen de wegen Westeinde en Koeweiden in Dwingeloo ligt, is er één van. Daar staan hoge eiken en beuken, die een geschikte plek vormen voor de nesten van de roeken. De andere twee mogelijke beheerlocaties liggen bij de Dwingelderdijk, tussen Dwingeloo en Dieverbrug. Daar staan hoge eiken en een essenbosje. Alledrie de gebieden liggen ver van bebouwing en midden tussen de graslanden. Op deze graslanden zoeken de roeken hun voedsel, dat bestaat uit onder andere emelten, kniptorren en meikevers. De hoogte en de soort bomen aan de zandweg zijn erg geschikt voor de nesten van de roeken.

Verplaatsen
De roeken zullen worden verplaatst door hun nesten te verhuizen van de bomen op de Brink naar de bomen aan Oldengaerde of Dwingelderdijk. Dat zal dit najaar gebeuren. Vanaf februari worden de roeken op de Brink geweerd op verschillende manieren. Een aantal roeken zal worden gevangen en weer worden losgelaten op de beheerlocatie. Direct na het vangen wordt een doek opgehangen in de signaalkleuren geel en zwart. Uit verschillende ervaringen met roeken is gebleken dat de roeken het doek associëren met het gevaar dat het vangen voor hen betekende, zodat ze worden afgeschrikt en vanzelf verhuizen. Verder zullen de roeken worden geweerd door het maken van veel lawaai. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een alarmpistool, toeters, pannendeksels enzovoort. Deze acties moeten een aantal keren per dag worden uitgevoerd.

Informatieavond

Op 28 oktober is er een informatieavond van de gemeente in hotel Wesselingen aan de Brink in Dwingeloo. Op deze avond zal er meer uitleg over het verplaatsen van de roeken worden gegeven. De avond is bedoeld voor omwonenden van de Brink, maar ook voor belangstellenden. Alle omwonenden van de Brink krijgen daarnaast nog een brief in de bus over de roeken.

Overlastlocaties
Als deze ervaring met het verplaatsen van de roeken naar een beheerlocatie positief verloopt, wordt waarschijnlijk ook op andere overlastlocaties, zoals de Vledderweg in Vledder en de Lokbrug in Havelte, actie ondernomen.