Gemeente Heeze-Leende


Kunstenaars exposeren voor 12e maal in gemeentehuis

2 september 30 november 2004

Kunstkring Eymerick prijst zich gelukkig dat ze weer een zeer gevarieerde expositie kan aanbieden van werken van vier vrouwen. Er is werk te zien van Marjanne van den Dungen : beelden, Margot van den Boer : fotos, Katarina Strobl : schilderijen en Riet Henssen met fotos en etsen.
De dames hebben eerder in binnen- en buitenland geëxposeerd. Sommigen hebben daarbij prijzen in de wacht gesleept, en dat is niet verwonderlijk als je hun werk ziet. Een ware lust voor het oog.

Riet Henssen-de Regt heeft tekenen, schilderen en vrije grafiek gestudeerd aan de kunstacademie van Arendonk. Zij is een bekende in Heeze. Zij heeft in 2002 een deel van grote oeuvre laten zien: glaswerk en etsen. Velen zullen zich dat nog herinneren. Nu laat zij prachtige fotos zien van haar reizen door Mexico en een aantal etsen die ze naar aanleiding daarvan gemaakt heeft. Riet laat zich inspireren door oude culturen. Vooral India - waar zij samen met onder meer haar man een kliniek heeft opgezet - en Mexico hebben een rijke historie die haar zeer aanspreekt. Begrijpelijk, als je haar werk ziet, zoals nu tijdens deze expositie.

Marjanne van den Dungen is beeldhouwster. Zij is in 2002 cum laude afgestudeerd aan de kunstacademie van Arendonk. Daarnaast heeft zij ook nog een extra opleiding gevolgd voor restauratie-steenhouwen. Inmiddels is duidelijk dat haar voorkeur uitgaat naar het maken van eigentijdse portretten. Ik vind het geweldig interessant om emotie en mimiek van mensen vast te leggen in een karaktervol beeldhouwwerk. Zij maakt naast vrij werk ook beelden in opdracht. Margot van den Boer is een goede bekende door haar activiteiten voor het weekblad De Parel van Brabant; haar vele foto-exposities en haar fotos in o.a. het burgerjaarverslag van de gemeente. Zij begon met enkele cursussen fotografie nadat ze van haar vader een peperdure camera had gekregen. Het kostte heel wat rolletjes om die camera te leren kennen. Aanvankelijk wat schuchter, beperkte zij zich tot het fotograferen van eigen familie, natuur, landschappen en gebouwen, maar al lang durft ze fotos van voor haar onbekende mensen te maken.
Dat dit natuurtalent fotos kan maken is te zien tijdens deze ten-toonstelling waarin ze mensen toont in hun natuurlijke omgeving, zonder te poseren, met een uitdrukking die boekdelen spreekt. De fotos, die ze in deze expositie laat zien, tonen Afrikaanse mensen in hun cultuur. Van hun gelaat is een zwaar leven af te lezen, door het bestaan getekend, echter zonder hun vastberadenheid te verliezen, aangevende dat ze, ondanks relatieve materiele armoede, rijk zijn. Ook zie je soms, als een karikatuur, de vermenging van de Europese en Afrikaanse cultuur.
Binnenkort hoopt zij een nieuw inspirerend model te hebben: haar eigen baby!

Katarina Strobl is geboren in Zweden en voor een aantal ook bekend als dierenarts in Geldrop.
Theo Slegers uit Mierlo heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan haar creatieve ontwikkeling. Diverse workshops en cursussen op het gebied van schilderen en grafiek hebben haar verder gevormd. Het werk dat zij in deze expositie laat zien, is uitgevoerd in diverse grafische technieken: etsen, lithografie, hout- en linodruk of monoprint.
De nadruk ligt op een streven naar expressieve beeldvorming. Schoonheid in traditionele zin is niet een eerste vereiste. Zij vindt haar inspiratie veelal in de hedendaagse samenleving, zowel op micro- als macroniveau, waarbij ze haar visie in haar eigen beeldtaal neerlegt. Intermenselijke verhoudingen, met als tegenpolen eenzaamheid en gezamenlijkheid, zijn steeds terugkerende elementen in haar werk. Zij weet een goede verhouding te bereiken tussen een enerzijds intellectuele en anderzijds gevoelsmatige benadering. Boeiend en bijzonder fraai.