Gemeente Tilburg

2-9-2004
Vorderingen van gemeente op TKS in beeld
Financiële risico's goed gedekt door hypotheken

Naar aanleiding van het faillissement van de Tilburgse Kunststichting heeft het college van B&W haar positie als schuldeiser in kaart gebracht. In totaal claimt de gemeente 7,3 miljoen euro. Of dit bedrag volledig aan de gemeente tegoed komt hangt voornamelijk af van de opbrengst uit verkoop van de bezittingen van TKS en de positie van andere schuldeisers. Hierover is de gemeente in gesprek met de curator. Met dit totale bedrag is de gemeente een belangrijke schuldeiser in het faillissement.

Bankgaranties
In het verleden heeft de gemeente voor 2,9 miljoen euro bankgaranties afgegeven voor leningen die door derden aan de Tilburgse Kunststichting zijn verstrekt. Dit betreft de pensioenfondsen ABP en Spinnerij en de Bank Nederlandse Gemeenten. De gemeente keert dit bedrag nu uit aan deze drie instanties en vordert het van haar kant weer aan de curator. Wethouder Backx: Wij hebben de vorderingen goed in beeld en zullen onze verplichtingen die voortkomen uit de garantstellingen nu zo snel mogelijk nakomen.

Dekking van risico's
Bij het verstrekken van de bankgaranties heeft de gemeente haar financieel risico afgedekt door hypotheekrechten op de panden ter waarde van in totaal 5,4 miljoen euro. Het Faxx gebouw wordt aan Interpolis verkocht. Bij de verkoop wordt rekening gehouden met een overwaarde van circa 2 miljoen euro. De gemeente is één van de concurrerende schuldeisers die op deze opbrengst een beroep kan doen.

Overige vorderingen
TKS heeft van de gemeente diverse bedragen geleend. Grote posten hierin waren met name leningen voor de aankoop van het Faxx gebouw en renovatie van het Duvelhok (in totaal 1.384.030 euro). Verder heeft de gemeente voor het hele jaar 2004 de subsidie vooruitbetaald. Dit was
1,4 miljoen euro. Zij vordert hiervan de helft (de subsidie over de periode juli t/m december) terug. Diverse andere posten vormen samen een restvordering van 221.558 euro.

In juli heeft de gemeente een plan van aanpak goedgekeurd waarin is uitgesproken dat zij zo mogelijk 'De Vorst' wil aankopen om daarmee het theater voor Tilburg te behouden. Met de curator is hierover contact.
Ten aanzien van het cursusaanbod start in september een onderzoek. Daarin wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn om cursussen in Tilburg te organiseren.