Belgacom

Belgacom TV: nieuwe dienst over Belgacom breedband

Belgacom maakt een topprioriteit van de ontplooiing van interactieve digitale televisie, via de telefoonlijn. Met Belgacom TV zal de consument een keuze krijgen, met tal van vernieuwende toepassingen en ervaringen. Zo wil Belgacom bijdragen tot de verdere uitbouw van het succes van breedband in ons land. Haar netwerk is klaar voor iDTV. Het aanbod wordt in november uitgebreid getest bij 1000 gezinnen.

Verdere uitbouw van het succes van breedband

Op enkele jaren tijd groeide breedband in ons land uit tot een waar succesverhaal, ondermeer dankzij de gezonde concurrentie op het vlak van internet en telefonie. Dat succes kan nu een vervolg krijgen met het aanbod inzake interactieve televisie.

De laatste maanden vertraagde de groei van breedband, hetgeen wellicht voornamelijk te wijten is aan de stagnerende pc-penetratie. Het beschikbaar maken van iDTV en interactieve toepassingen via een laagdrempelig medium als televisie lijkt dan ook bij te dragen tot het dichten van de zogenaamde digitale kloof.

Belgacom wil de consument niet enkel een keuze bieden tussen leveranciers, maar ook meer keuze in kanalen en interactieve toepassingen. Die krijgen steeds vaker een vitale rol in het dagelijkse leven. Belgacom wilt samen met de overheid en andere marktspelers de evolutie naar e-Belgium stimuleren. Belgacom neemt haar rol hierin op door in haar Broadway -programma werk te maken van toepassingen als telewerken, home network , pc-back-up , online gaming , online music , TV op pc & en iDTV.

Belgacom TV

Interactieve digitale televisie is al goed ingeburgerd in het Verenigd Koninkrijk. Belgacom is klaar om ook op die trein te springen. Met de lancering van Belgacom TV en de verdere ontwikkeling van breedband wil Belgacom een belangrijke bijdrage leveren tot de versnelde uitbouw van de digitale kennismaatschappij. Belgacom TV verruimt de keuzemogelijkheden van de klant. Een en ander zal een positieve invloed hebben op de economie, de samenleving en de lokale cultuur.

Naast een uitgebreid aanbod met verregaande vormen van interactie (elektronische programmagids, digital video recorder, super teletext, deelnemen aan TV-spelletjes,&) biedt Belgacom TV via de telefoonlijn toegang tot diensten als video-op-aanvraag, lokale informatie, e-shopping en de mogelijkheid te surfen en mailen via de televisie. De kijker zal kunnen TV-kijken naar wat hij wil, wanneer en hoe hij dat verkiest, en met beeld & klank van superieure kwaliteit.

Belgacom klaar voor test in november

Vanaf november 2004 wordt Belgacom TV getest bij een 1000-tal gezinnen in de zones Gent, Brussel en Luik. De test polst zowel de technische prestaties als de inhoudelijke gebruikservaring. Vandaag reeds is alvast het aantal deelnemende contentleveranciers voldoende voor betrouwbare resultaten.

Testgebruikers zullen uitzendingen kunnen bekijken van VRT, Vitaya, VT4, France Télévision, Kanaal Z, AB3 en Discovery Channel. Het filmaanbod bij video-op-aanvraag wordt verzorgd door ervaren partners, en de catalogus zal meer bevatten dan films alleen (ook series e.d.). Uiteraard zullen testers ook kunnen surfen, mailen en chatten. De lijst van deelnemende contentleveranciers zal ongetwijfeld nog uitgebreid worden. De gesprekken met andere mogelijke partners lopen door en toevoegingen aan het testaanbod zijn nog mogelijk.

Commerciële lancering gepland in 2005

Belgacom mikt op een commerciële lancering van Belgacom TV in 2005, na de evaluatie van de testresultaten. Het is de bedoeling BelgacomTV zowel op de huidige ADSL- als op de toekomstige VDSL-technologie aan te bieden. De huidige ADSL-technologie volstaat reeds om BelgacomTV te kunnen gebruiken. Met de VDSL-technologie zal de gebruiker meerdere toepassingen tegelijk kunnen gebruiken.


***

Meer informatie (voor journalisten) op de persdienst: Jan Margot, 02/202 85 01 of 0475/58 50 37