Socialistische Partij

Jeugdtandzorg moet in ere hersteld worden

03-09-2004 * Kindergebitten worden weer slechter, gaatjes in melkgebitten worden vaak niet meer gevuld. Vooral lagere inkomensgroepen zijn gedupeerd. Deze alarmerende conclusie trekken het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en het Ivoren Kruis. SP-Kamerlid Kant stelt voor om de wegbezuinigde jeugdtandzorg vanuit de GGD in ere te herstellen. Ook moet de verwijdering van tandzorg uit het pakket worden teruggedraaid.

Kant: "Helaas zijn er niet veel instellingen van jeugdtandzorg over na de bezuinigingen er op. Daar gaan we nu de rekening voor betalen." Voor jeugdtandzorg is een apart tarief gekomen, in plaats van financiering via de GGD. Dat tarief is te laag waardoor de jeugdtandzorg zijn hoofd niet boven water kan houden. Ook het stapsgewijs verwijderen van tandzorg voor volwassenen uit het pakket leidt tot minder tandartsbezoek. Als ouders minder komen, komen kinderen ook minder.

Kant: "Preventieve tandzorg voor kinderen, voorkomt veel gebitsproblemen bij volwassenen. Dit is dus weer een kortzichtige bezuiniging, die de zorg later duurder maakt." Kant wil minister Hoogvorst dinsdag in het vragenuur hiermee confronteren.