Ministerie van Justitie

Kinderhandel in Nederland gebrekkig bestreden

De bestrijding van kinderhandel in Nederland is volstrekt onvoldoende. Instanties verantwoordelijk voor de bestrijding en de opvang van slachtoffers spreken van ontoereikende capaciteit, te lage politieke prioriteit en gebrekkige samenwerking. Dat meldt Unicef Nederland in het rapport 'Ongezien en ongehoord - Kinderhandel in Nederland, een eerste inventarisatie' dat vandaag werd gepresenteerd aan Minister Donner van Justitie.

'Ongezien en ongehoord' is de eerste in een reeks van drie rapporten waarin kinderhandel in Nederland binnen en buiten de seksindustrie voor het eerst in de volle breedte onderzocht wordt. De rapportages komen tot stand in nauwe samenwerking tussen Unicef en de Nederlandse kinderrechtenorganisatie ECPAT/DCI. Waar het vandaag gepresenteerde rapport een eerste verkenning is naar kinderhandel in Nederland gaat het vervolgonderzoek meer de diepte in. Doel van de reeks is om de kennis over kinderhandel te vergroten en de politiek te bewegen tot een fundamentelere aanpak van het probleem.

Momenteel is kinderhandel volgens Nederlands strafrecht alleen strafbaar wanneer het gerelateerd is aan seksuele uitbuiting. Een wetswijziging maakt binnenkort ook niet aan seks gerelateerde kinderhandel strafbaar. Echter, dit terrein is voor de wetgever een nog volledig blinde vlek, zo concludeert Unicef. Bovendien is de praktijk er onvoldoende klaar voor. Bestrijders en hulpverleners geven in het rapport evenwel aan allerminst toegerust te zijn op de komst van die nieuwe wet, die naar verwachting begin 2005 in werking zal treden.

Met het rapport in de hand sprak minister Donner in eerste instantie zijn verontwaardiging uit over de kinderhandel in Nederland. "Kinderrechten zijn universeel. Nederland verdient het voorop te lopen in het verdedigen ervan. Zeker als het gaat om zaken die in eigen huis plaatsvinden." Er moet volgens de minister op korte termijn een plan van aanpak op tafel komen. "We moeten weten waar het plaatsvindt en wat de achtergronden zijn van kinderhandel. Pas dan kunnen we kinderhandel voldoende voorkomen en tegengaan."
* Kijk voor meer informatie op www.unicef.nl. Op deze site vindt u meer informatie over kinderhandel en kunt u de tekst van het rapport. 'Kinderhandel Ongezien en Ongehoord' downloaden

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 03-09-2004