NCIPS

NCIPS: 'Europol unit in Roemenië officieel van start'

De Roemeense staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Toma, geeft officieel startsein voor het opzetten van een Europol unit met Nederlandse ondersteuning

Den Haag/Boekarest, 3 september 2004: Vandaag heeft in Boekarest een bijeenkomst plaatsgevonden waarmee het opzetten van een Europol unit in Roemenië met Nederlandse ondersteuning officieel van start is gegaan. De Roemeense staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Toma gaf hiervoor het startsein in aanwezigheid van het hoofd van de delegatie Europese Commissie in Roemenië, de heer Scheele, en de Nederlandse ambassadeur in Roemenië, de heer Wolthers.

Om effectiever samen te kunnen werken bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad, moet ook Roemenië aangesloten worden op het Europolkanaal. Via Europol wisselen de Europese landen informatie uit over internationaal actieve criminele netwerken. Roemenië heeft in 2003 een aanvraag ingediend om met gelden van de Europese Unie een Europol unit op te zetten. Roemenië heeft hierbij voor het Nederlandse voorstel gekozen dat uit twee belangrijke pijlers bestaat: een fysieke opzet van een Europol unit en de harmonisatie van wet- en regelgeving rond de uitwisseling van informatie. Beide onderdelen worden geheel in lijn met de Europese standaarden opgezet, mede als voorbereiding op de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie. Het project, dat onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse ministerie van Justitie valt en waarbij het NCIPS (Nederlands Centrum voor Internationale Politiesamenwerking) als projectleider optreedt, zal ongeveer een jaar duren en wordt gefinancierd uit het Phare-fonds van de Europese Unie.

///////////////////