TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Introductie Stage Info Punt: 020 - 423 46 46

JOB en Taskforce Jeugdwerkloosheid richten stagetelefoon op voor (v)mbo-jongeren

Amsterdam, 3 september 2004 - Vandaag introduceren de Jongeren Beroeps Organisatie (JOB) en de Taskforce Jeugdwerkloosheid het Stage Info Punt. Een landelijk informatienummer waar jongeren op (v)mbo-niveau, maar ook hun ouders, terecht kunnen met al hun vragen, opmerkingen en klachten over (het vinden van) stages.

Waarom het Stage Info Punt?
De Taskforce Jeugdwerkeloosheid werkt de komende jaren hard aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Jeugdwerkloosheid kan op vele manieren worden bestreden. Het voorkomen van voortijdige schooluitval is daar één van. Een reden waarom jongeren hun opleiding niet afmaken, is dat het ze steeds vaker niet lukt een stageplaats te vinden waar ze de noodzakelijke werkervaring kunnen opdoen. Jongeren kunnen bij een groot aantal organisaties terecht voor vragen, opmerkingen of klachten over werk, stage en opleiding, ook bij enkele van de partijen die bij dit initiatief betrokken zijn. Maar er bestaat geen centraal informatiepunt dat specifiek bedoeld is voor stages op (v)mbo-niveau. Juist omdat jongeren in het (v)mbo op dit moment moeite hebben met het vinden van een stageplaats, lag het voor de hand om het Stage Info Punt in het leven te roepen.

Wat doet het Stage Info Punt?
Dat (v)mbo-ers moeite hebben met het vinden van een stageplaats, komt doordat het - gezien de economische recessie - moeilijk is om überhaupt een stageplaats te vinden. Daarnaast kunnen jongeren tijdens hun stage allerlei problemen tegenkomen, met alle negatieve gevolgen voor het afmaken van een opleiding van dien. (V)mbo-ers die moeite hebben met het vinden van een stage of tijdens hun stage problemen tegenkomen, kunnen vanaf maandag 6 september 2004 bij het Stage Info Punt terecht. Jongeren die met het Stage Info Punt bellen, krijgen van de medewerkers van de JOB een antwoord op hun vraag of worden naar de geschikte organisatie doorverwezen voor hun specifieke vraag of probleem. Daarnaast wordt op basis van de vragen die jongeren aan het Stage Info Punt voorleggen, voor de Taskforce jeugdwerkeloosheid inzichtelijk gemaakt welke problemen jongeren tegenkomen en kan, waar nodig, actie worden ondernomen. Zo snijdt het mes aan twee kanten....

Wanneer bellen?
Marius Girolami, voorzitter van de JOB (dé vakbond voor alle mbo-ers in Nederland) is erg enthousiast over dit initiatief: ' Waar en hoe vind je een stage? Problemen tijdens je stage? Alleen koffie drinken of bezorgen? Heb je recht op stagevergoeding? Met al deze vragen, problemen en klachten kunnen (v)mbo-ers vanaf 6 september 2004 terecht op 020-423 46 46.' Het Stage Info Punt is van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 17.00 bereikbaar.

Het Stage Info Punt is ook bereikbaar via de website www.stageinfopunt.nl.