Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Rotterdam, 3 september 2004

LBR-persbericht

EU moet racistische misdrijven beter aanpakken

Wetsvoorstel dient nu spoedig te worden afgerond

Strafrechters in de Europese Unie moeten beter kunnen optreden tegen racisme. Daarom heeft het LBR de Europese Commissie en de Europese ministers van Justitie opgeroepen om nu haast te maken met een wetsvoorstel dat racistische misdrijven in alle landen van de EU strafbaar stelt. Minister Donner zou zich daar, als huidig voorzitter van de raad van Europese ministers van Justitie, voor in moeten zetten. Volgens het voorstel, dat al in 2001 werd gelanceerd, worden onder meer het oproepen tot racistisch geweld en het ontkennen van de Holocaust in alle lidstaten op dezelfde manier bestraft. De wet moet op korte termijn tot stand komen, stelt het LBR in onderstaande reactie.

EU moet racistische misdrijven beter aanpakken Wetsvoorstel dient snel te worden afgerond

Het strafrechtelijk optreden tegen racisme in Europa moet beter worden geregeld. Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) heeft de Europese Commissie en de Europese Raad van Ministers opgeroepen om in alle lidstaten een gelijksoortige aanpak van racistische misdrijven te laten plaatsvinden. Scheidend Eurocommissaris Vitorino, verantwoordelijk voor Justitie, heeft in mei 2004 burgers en organisaties in Europa de gelegenheid gegeven om hun visie op het toekomstig beleid op dit terrein kenbaar te maken. In zijn reactie heeft het LBR gewezen op een Europees wetsvoorstel uit 2001 dat onder andere het oproepen tot rassenhaat en geweld, alsmede de ontkenning van de Holocaust strafbaar stelt. Ook wordt, bij aanname van dit voorstel, in alle lidstaten voor dit soort misdrijven een zelfde strafmaat gehanteerd. Het voorstel ligt al geruime tijd op afronding te wachten. De tekst stuit bij verschillende lidstaten op bezwaren, onder andere omdat strafrechtelijke maatregelen tegen racistische delicten in een aantal lidstaten niet gebruikelijk zijn. Ook speelt bij enkele ultrarechtse partijen met regeringsverantwoordelijkheid de angst mee dat de wet gebruikt kan worden om hun het werken onmogelijk te maken. Opeenvolgende EU-voorzitters hebben geen moeite gedaan om de ontstane impasse te doorbreken. Ook minister Donner van Justitie, die nog tot eind 2004 het voorzitterschap van de Raad van ministers van Justitie bekleedt, heeft het onderwerp niet op de agenda van de Raad van ministers geplaatst. Het bestrijden van racistische en antisemitische incidenten, zoals die ook recentelijk in Europa plaatsvonden, zou echter reden dienen te zijn voor het aannemen van deze wet, aldus het LBR. De organisatie heeft de Europese Commissie dan ook verzocht om te zorgen voor een behandeling van het wetsvoorstel op korte termijn.

Het LBR zal dezelfde boodschap naar voren brengen op een conferentie over de aanpak van racisme in Europa. De Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa, de OVSE, organiseert deze bijeenkomst op 13 en 14 september 2004 in Brussel.


---------------