Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Man misbruikt 21000 keer alarmnummer 1-1-2


2 september 2004

Het Korps landelijke politiediensten heeft voor het misbruik van het alarmnummer 1-1-2 proces-verbaal opgemaakt tegen een 24-jarige man uit Beverwijk. Vanaf mei 2003 heeft de man 21.000 keer zonder noodzaak contact gezocht met het alarmnummer. In die periode belde hij soms 200 keer per uur naar de alarmcentrale in Driebergen. Vijf mobiele telefoons werden in beslag genomen. Als belangrijkste motief gaf de man verveling op.
---

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft in 2004 al tegen 30 misbruikers van het alarmnummer proces-verbaal opgemaakt. Dit heeft inmiddels tot veroordelingen geleid variërend van een geldboete tot een taakstraf of voorwaardelijke hechtenis. Enkele jeugdige verdachten hebben onder begeleiding van een hulpverleningsorganisatie verplicht een `verbeteringstraining' gevolgd. Verder heeft het KLPD in de strijd tegen het misbruik dit jaar al 30.000 SMS- en 25.000 voice-bomberichten verstuurd. De `voice-bom' is een geautomatiseerde terugbelactie die in de praktijk succesvol is. De ontvangers van dergelijke bommen passen hun belgedrag in bijna alle gevallen aan. Ook de regionale politiekorpsen treden harder op. Sommige bellers met valse meldingen werden bovendien civiel aansprakelijk gesteld voor de gemaakte kosten voor het nodeloos uitrukken van hulpdiensten.

Ondanks deze successen is het misbruik van het alarmnummer extreem hoog. Van de vier miljoen meldingen van mobiele bellers die bij de alarmcentrale te Driebergen jaarlijks binnenkomen is slechts 20 % serieus en wordt daadwerkelijk doorverbonden. De overige meldingen zijn afkomstig van bellende kinderen, broekzakbellers, hijgers, treiteraars en bedreigers. Misbruik en onjuist gebruik van
1-1-2 staat een adequate noodhulpverlening in de weg. Voor een effectievere aanpak van het misbruik zijn echter meer wettelijke mogelijkheden en samenwerking van alle betrokken partijen nodig.
---

---

---

---