---

Brieven aan de Kamer
---

Selectiecriteria bij opleidingen

3-9-2004 12:12:00

Met uw brief van 8 juli 2004 vraagt u mijn aandacht voor de selectieprocedure en selectiecriteria bij opleidingen. Personen die in aanmerking wensen te komen voor een aanstelling als militair kunnen op verschillende manieren informatie inwinnen over de procedure en de eisen die aan het militair personeel worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld via een telefonisch informatienummer, de website van Defensie, brochures, een oriënterend gesprek of een voorlichtingsbijeenkomst. Overigens zijn de basiseisen voor iedere militair gelijk. Al naar gelang de beoogde functie kunnen nog aanvullende eisen worden gesteld.

De selectieprocedure voor een aanstelling als militair bestaat achtereenvolgens uit de volgende onderdelen: * Een administratieve voorselectie waar onder meer wordt gekeken naar nationaliteit, opleidingsniveau en leeftijd; * Een psychologisch onderzoek, bestaande uit verschillende testen en een interview; * Een medisch onderzoek door een keurend arts. Op verzoek van de keurend arts kan een aanvullend fysiotherapeutisch onderzoek worden gehouden; * Een fysiek onderzoek, waarbij conditie en spierkracht worden getest; * Een veiligheidsonderzoek als bedoeld in de Wet veiligheidsonderzoeken.

Ten aanzien van het (eerdere) gebruik van alcohol en drugs geldt dat in het psychologisch onderzoek onder andere wordt beoordeeld of de persoon voldoende stabiel en gedisciplineerd is om te kunnen presteren onder psychische druk, zonder dat het gedrag leidt tot risico´s voor de veiligheid van de militair zelf of van de eenheid waarbinnen de militair werkzaam zal zijn. Daartoe worden verschillende vragen gesteld over het drugs- en alcoholgebruik van de kandidaat. Ook in het geneeskundig onderzoek worden vragen gesteld over alcohol- en drugsgebruik, dit om (potentiële) verslavingsziekten uit te sluiten. De kandidaat mag niet lijden aan een verslavingsziekte, omdat dit zijn inzetbaarheid negatief kan beïnvloeden. De bij de beoordeling van de antwoorden gehanteerde criteria zijn voor alle kandidaten gelijk.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE