Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Kabinetsdelegatie ontvangt bestuurders Twente

Vandaag is op het ministerie van Defensie bestuurlijk overleg gevoerd tussen een Twentse delegatie met onder meer de Commissaris van de Koningin, Jansen, en de burgemeester van Enschede, Mans. De kabinetsdelegatie bestond uit de ministers Dekker (VROM), Van der Hoeven (OCW), Peijs (VenW) en staatssecretaris Van der Knaap (Defensie). Uitkomst van de bespreking is dat met Twente gecoördineerd nader overleg wordt gevoerd over steun van de rijksoverheid aan Twentse initiatieven.

Het bestuurlijk overleg is ingesteld naar aanleiding van het besluit dat Defensie vorig jaar nam om de vliegbasis Twente te sluiten. In reactie op de sluiting verzocht de Tweede Kamer in de motie-Bakker de regering 'naar vermogen bij te dragen aan het realiseren van een nieuw perspectief voor de regio Twente, en hierover op korte termijn met de regio te komen tot bestuursafspraken'.

Onderwerp van het overleg is de beleidsagenda 'Nieuw Perspectief voor Twente', waarin de provincie Overijssel, de gemeenten in de regio Twente, het bedrijfsleven en het hoger onderwijs hun voornemens presenteren ter versterking van de sociaal-economische positie van Twente. De regio zelf wil hierin flink investeren, maar heeft aangegeven daarbij ook bestuurlijke en financiële steun van de rijksoverheid nodig te hebben. De rijksoverheid heeft geen extra geld beschikbaar voor compensatie. Daarom moet een beroep worden gedaan op bestaande middelen, waarvoor in concurrentie met andere regio's plannen kunnen worden ingediend.