Gemeente Hoogeveen

03 september 2004
Vandalismeschade bij scholen en sportzalen omlaag De schade als gevolg van vandalisme aan school- en sportgebouwen in Hoogeveen loopt terug. 2003 was met een totale schade van ruim 175.000 euro nog een âtopjaarâ vooral voor ruitschade. Hierin is sinds halverwege vorig jaar een duidelijke kentering zichtbaar.

De positieve ontwikkeling is waarschijnlijk een gevolg van inspanningen van de gemeente om het vandalisme terug te dringen, zoals het project âterugdringing vandalisme aan schoolgebouwenâ en het aanbrengen van voorzieningen tegen brand- en vandalismeschade. Ook de pachters van enkele sporthalkantines dragen hieraan hun steentje bij.

Vandalen hebben het vaak voorzien op ruiten van scholen en sporthallen. Met name de ruitschade is de laatste tijd teruggelopen. In het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg de ruitschade aan school- en sportgebouwen nog ruim 27.000 euro, in het tweede kwartaal van dit jaar was de schade ⬠11.374.

De gemeente kan de schade voor een klein gedeelte verhalen op de daders, het grootste deel wordt vergoed door
verzekeringsmaatschappijen. Toch resteerde over heel 2003 nog een schade voor de gemeente zelf van ⬠27.771.

De terugloop in vandalismeschade geldt alleen voor de scholen en de ruiten van sportgebouwen. Met name voor de buitensportaccommodaties deed wethouder Wietze van der Zwaag nog onlangs een oproep aan omwonenden om mee te helpen met de bestrijding van vandalisme. Van der Zwaag op 11 augustus: âVaak constateren we als gemeente de vernielingen te laat. Bewoners van een straat of mensen die rondfietsen, zien de vandalen misschien wel eens in actie. Na een snelle melding kan de politie mogelijk nog op tijd ter plekke zijn.â

Die oproep om medewerking geldt uiteraard nog steeds, ook voor het vandalisme rond school- en sportgebouwen. Dan kan de schade misschien nog verder omlaag.