Gemeente Dordrecht


---

Digitale trapveldjes - iedereen vertrouwd met PC

Vincent Brinkhof
De Personal Computer (PC) heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwik-keling doorgemaakt. Inmiddels heeft ruim driekwart van de huishoudens een PC met internetaansluiting. Om iedereen vertrouwd te kunnen maken met de PC en internet zijn er door de hele stad digitale trapveldjes beschikbaar. Binnenkort komt er in de Staart nog een laatste bij.

Voordelen
De digitale trapveldjes zijn openbare, niet-commerciele computerlokalen waar cursussen gevolgd kunnen worden. Ze zijn absoluut niet te vergelijken met de internetcafé's, waar men vooral gebruik maakt van het internet. De digitale trapveldjes hebben vooral tot doel om onder meer de positie op de arbeidsmarkt van werkzoekenden, allochtonen en herintreders te verbeteren en de digitale kloof te verkleinen. Ze kunnen zich bepaalde vaardigheden eigen maken, waarmee zij in staat worden gesteld volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast hoopt het gemeentebestuur op méér samenwerking tussen de bestaande aanbieders.

Noodzakelijk
Dordrecht is één van de koplopers op het gebied van internet. Op de website van de gemeente is niet alleen veel informatie beschikbaar. Ook kunnen steeds meer zaken via het Elektronisch loket worden afgehandeld. Maar niet alleen de gemeente doet steeds meer via internet. Ook het bedrijfsleven en andere instellingen gebruiken internet steeds vaker in plaats van traditionele methodes.

Ook het aantal toepassingen voor medische doeleinden groeit gestaag. Moesten patiënten vroeger enkele weken in het ziekenhuis blijven voor observatie; tegenwoordig kan de patiënt ook thuisblijven en wordt hij/zij via een internetverbinding in de gaten gehouden. Het Internet wordt dus steeds belangrijker in het economisch en maatschappelijk verkeer.

De Staart
Met het aanleggen van het digitale trapveld in de Staart begin 2005 kunnen Dordtenaren in de hele stad terecht voor allerlei cursussen en workshops.

Wie al vaardig genoeg is en een internetaansluiting heeft, kan nog veel meer over ICT en de Stad lezen op de gemeentelijke website, op www.dordrecht.nl/ictendestad.