Nivel


H. Hofhuis, M. Plas, E. van den Ende, Eindevaluatie van het programma Implementatie Kwaliteitsbeleid Paramedische Zorg (IKPZ). Beschrijving van de kwaliteitssystemen van de paramedische beroepsgroepen in 2003, NIVEL, 2004, 262 pag.
NIVEL bestelcode: W 3.79
Prijs: 15,=
ISBN: 90-6905-677-1
Paramedici en kwaliteitszorg

3 september 2004

De paramedische beroepsgroepen verschillen aanzienlijk wat betreft de mate waarin zij hun kwaliteitssystemen ontwikkeld hebben. Dit blijkt uit NIVEL onderzoek naar de sterke en zwakke plekken van deze kwaliteitssystemen bij elf paramedische beroepsgroepen. Alleen de fysiotherapeuten hebben alle kwaliteitsinstrumenten die essentieel zijn voor een kwaliteitssysteem beschikbaar. Diëtisten, ergotherapeuten, oefentherapeuten Cesar, oefentherapeuten-Mensendieck, podotherapeuten en radiologisch laboranten vormen een middengroep.

Een achterhoede mist nog minstens twee kwaliteitsinstrumenten, zoals bijvoorbeeld behandelrichtlijnen of een enquête om de tevredenheid van patiënten over de behandeling te meten. Het gaat hierbij om de huidtherapeuten, logopedisten, orthoptisten, en de mondhygiënisten. Als gekeken wordt naar de mate waarin de beroepsgroepen gebruik maken van de kwaliteitsinstrumenten, ontstaat een ander beeld. Diëtisten en orthoptisten lopen voorop in de implementatie. Hier behoren de fysiotherapeuten tot de middengroep.

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de afronding van het IKPZ-programma (Implementatie Kwaliteitsbeleid Paramedische Zorg) waarin de paramedische beroepsgroepen tien jaar lang financieel zijn ondersteund door het ministerie van VWS bij de implementatie van hun kwaliteitsinstrumenten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen. Meer dan 3000 paramedici hebben vragenlijsten ingevuld voor dit onderzoek. Vertegenwoordigers van de beroepsverenigingen hebben eveneens vragenlijsten ingevuld. Ook zijn ze geïnterviewd.

Download deel 1 van dit NIVEL rapport
Download deel 2 van dit NIVEL rapport

Kijk hier voor meer informatie over het NIVEL onderzoeksprogramma Paramedische Zorg

Laatste update door: Thea Visser, op 3 september 2004

European research Network on Quality Management in Health Care European research Network on Quality Management in Health Care

Tweede Nationale Studie

Tweede Nationale studie

Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg Databank Zorgvernieuwing European Association for Communication in Health Care European Influenza Surveillance Scheme Panel verpleegkundigen en verzorgenden Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg Nationaal Kompas Volksgezondheid European Association of Public Health European research Network on Quality Management in Health Care

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl