AXA Verzekeringen

Beleggingsfondsen AXA opnieuw aan de top

2 september 2004

De fondsen van AXA hebben over 2003 de op één na beste performance laten zien van alle Nederlandse aanbieders van beleggingsfondsen die genoteerd staan aan de effectenbeurs van Euronext Amsterdam. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het onafhankelijke tijdschrift voor beleggen en persoonlijke financiën, Money. Vorig jaar stonden de AXA-fondsen op de eerste plaats.

De AXA Fondsen
Het gaat hier om de beleggingsfondsen van AXA die genoteerd staan aan de effectenbeurs van Euronext Amsterdam en die vrijwel allemaal twee of meer 'sterren' hebben gekregen van de gerenommeerde fondsbeoordelaar Morningstar (zie * onder aan dit bericht). Een overzicht van de fondsen met tussen haakjes het aantal Morningstar-sterren. De fondsen worden allen beheerd door AXA Investment Managers.
AXA Aandelen NL (2) AXA Aandelen Euro (4) AXA Actief Beheer (3) AXA Obligaties Internationaal (1) AXA Portfolio (5) AXA Financiële Sector (3) AXA Obligaties Euro (2) AXA Mondiaal Beheer (2) AXA Aandelen Internationaal (4)

Overigens heeft AXA in 2002 een aantal fondsen beschikbaar gesteld die niet aan de Euronext genoteerd staan, maar wel verkrijgbaar zijn en ook goed scoren, te weten:
ACM GI - Global Growth Trends Portfolio (3)
ACM International Health Care Fund (4)

De scorebepaling
Elk jaar stelt Money aan de hand van cijfers van Tijd Beursmedia een ranking vast van (beursgenoteerde) fondsenfamilies. Money doet dit door binnen iedere beleggingscategorie de fondsrendementen over het afgelopen jaar met elkaar te vergelijken. Alleen de categorie 'overige fondsen', die onvergelijkbare producten als hedgefunds en warrantfondsen omvat, is buiten beschouwing gelaten. De categorielijsten werden in vier stukken verdeeld. Het beste kwart van de fondsen kreeg een 10, het slechtste kwart een 2 en de fondsen ertussen in een 6. Wel is het zo dat het beste en slechtste kwart niet meer dan tien fondsen kunnen omvatten. In een categorie van tachtig fondsen kregen dus alleen de eerste tien fondsen een 10 en de laatste tien een 2. Zitten er bijvoorbeeld éénendertig fondsen in een categorie, dan kregen de eerste acht een 10, de laatste acht een 2 en de overige fondsen een 6. Nadat alle fondsen een cijfer hebben gekregen, zijn ze per familie opgeteld en gedeeld door het aantal fondsen. Om tot een fondsfamilie gerekend te worden, moeten er tenminste vijf fondsen van een aanbieder in de Tijd Beursmedia-lijst voorkomen.

Ranglijst
De top-20 over 2003 ziet er volgens de berekening van Tijd Beursmedia en Money als volgt uit:
Fondsen Familie Cijfer

1. ASN Bank 8,0

2. AXA 7,8

3. Kempen & Co 7,5

4. Holland Beleggings Groep 7,3

5. Henderson Global Investors 7,0

6. Triodos Bank 6,9

7. Fortis Bank 6,9

8. Insinger de Beaufort 6,5

9. Delta Lloyd Bank 6,4

10. ING/Postbank 6,3

11. FBTO/Achmea 6,0

12. Optimix Vermogensbeheer 6,0

13. ABN AMRO 5,9

14. F. van Lanschot Bankiers 5,4

15. Centraal Beheer/Achmea 5,3

16. OHRA 5,3

17. SNS Bank 4,7

18. Robeco groep 4,7

19. Avéro/Achmea 4,3

20. Allianz Royal 3,0

Bert Jan Tiesinga, Chief Financial Officer (CFO) AXA Verzekeringen: "Het is goed om te zien dat wij als intermediairmaatschappij met onze beleggingsfondsen opnieuw een stuk beter presteren dan de concurrenten. Dit betekent dat het intermediair met een uitstekende propositie zijn klanten van advies kan voorzien. Wij zien deze prestatie ook als een overwinning op het bancaire distributiekanaal en de direct writers. En opnieuw blijkt dat AXA in Nederland de vruchten plukt van de professionaliteit en schaalgrootte van de AXA Group in het algemeen en AXA Investment Managers in het bijzonder."

AXA Beleggingsrekening
Met de AXA Beleggingsrekening kan een rekeninghouder beleggen in de elf Beleggingsfondsen. Een klant kan zijn beleggerprofiel bepalen aan de hand van een vragenlijst. De waardeontwikkeling en de opbouw van de beleggingsportefeuille zijn continu te volgen via internet of telefoon. Voor deze informatie over de beleggingspolis en/of beleggingsrekening kan de klant terecht op Mijn AXA en Mijn Beleggingen (via www.axa.nl). Door het invoeren van het rekening- of polisnummer en een persoonlijk wachtwoord krijgt de klant 24 uur per dag de laatste informatie over de waarde en samenstelling van zijn portefeuille.


* De prestaties van de AXA beleggingsfondsen worden ook gemeten aan de hand van de Morningstar Rating. Morningstar is een onafhankelijk en toonaangevend beoordelingsinstituut uit de Verenigde Staten. De Morningstar Rating is een maatstaf die de prestaties ten opzichte van andere fondsen in dezelfde categorie vergelijkt. Deze rating bestaat uit 1 tot 5 sterren. Binnen hun categorie krijgen de best presterende fondsen 5 sterren, de minder goed presterende fondsen krijgen één ster. Niet alle fondsen hebben een rating. Een fonds moet minimaal drie jaar bestaan om daarvoor in aanmerking te komen. Ook kan het zo zijn dat de categorie te klein of te divers is om tot een zinvolle rating te komen.