Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

3 september 2004

Eredoctoraat Universiteit Kiev (Oekraïne) voor professor Wim Groot

Prof. Dr. Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht, heeft op 1 september 2004 een eredoctoraat in ontvangst genomen van de National University of Kiev-Mohyla (Oekraïne). Hij ontving dit eredoctoraat voor zijn bijzondere wetenschappelijke verdienste voor deze universiteit. Professor Groot heeft voor deze universiteit in drie jaar tijd de masteropleiding Health Care Management opgezet. De eerste studenten (dertien in totaal) zijn op 1 september met de opleiding gestart. Wim Groot heeft de basis gelegd voor het curriculum en was verantwoordelijk voor de opleiding van de docenten. Het curriculum is gebaseerd op de postgraduate Master of Public Health, die al geruime tijd aan de Universiteit Maastricht bestaat. Hij blijft inhoudelijk bij het programma betrokken.

Het eredoctoraat is uitgereikt tijdens de opening van het academisch jaar van de National University of Kiev-Mohyla, op 1 september. In de inaugurele rede die professor Groot bij deze gelegenheid uitsprak, ging hij in op de hervormingen van het gezondheidszorgsysteem in de Oekraïne. Hij betoogde dat de gezondheidszorg in de Oekraïne kampt met gebrek aan geld, kwaliteit en efficiëntie. De regering van de Oekraïne wil de gezondheidszorg hervormen naar het model van West-Europa. Groot betoogde in zijn rede dat de Oekraïne beter niet de EU als voorbeeld kan nemen, maar beter naar landen als Chili of Singapore kan kijken.

Tijdens deze bijeenkomst is tevens een officiële overeenkomst getekend waarmee de samenwerking tussen de University of Kiev-Mohyla en de Universiteit Maastricht formeel is bevestigd. Dat betekent onder meer dat op de diploma's van de nieuwe masteropleiding ook het logo van de UM zal prijken.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. Dr. W.N.J. Groot, tel. 043-3881588, e-mail w.groot@beoz.unimaas.nl.

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl