Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Voorlopig geen rookverbod in de horeca

Er komt voorlopig geen wettelijk rookverbod in de horeca! Na intensief overleg tussen de minister van VWS en Koninklijk Horeca Nederland en Recron is gekozen voor zelfregulering. "We zijn blij voor onze ondernemers," zegt Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland. "De branche blijft hiermee gastvrij voor zowel rokers als niet-rokers." In december 2003 presenteerden brancheorganisaties Koninklijk Horeca Nederland en Recron het stappenplan Gewoon Gastvrij. Hierin werd via zelfregulering stapsgewijs naar een rookvrijer horeca toegewerkt. "In overleg met het ministerie van VWS hebben we nu dat plan verder uitgewerkt en een vierjarenplan opgesteld, waarin per horecasector realistische maatregelen zijn opgenomen. Dit vierjarenplan is nu door de minister geaccepteerd en gaat vanaf 1 januari 2005 van start. Tegelijkertijd zal de overheid zich inspannen om roken in het algemeen te ontmoedigen.", aldus Jeu Claes.

Aan het einde van 2008 moet het volgende trapsgewijs gerealiseerd zijn:
* 75% van alle cafés en discotheken hebben een rookvrije zone, bij restaurants zal dat 100% zijn;

* in hotels kun je rookvrij te ontbijten (95%) en hotels bieden rookvrije kamers aan (100%);

* ijssalons zijn rookvrij (100%), evenals 50% van de snackbars en cafetaria's;

* de verkoop van tabak stopt bij 75% van de horecabedrijven, met uitzondering van cafetaria's en snackbars (zgn. avondwinkelfunctie). Dit plan heeft ook de volledige steun van de tabaksindustrie.

Alle horecabedrijven zullen via gevelaanduidingen (stickers, bordjes) in de komende jaren gaan aangeven wat voor rookbeleid ze voeren: hier mag nergens gerookt worden, hier mag op sommige plaatsen niet gerookt worden, hier mag gerookt worden.

Commerciële horeca bij niet-gesubsidieerde sportaccommodaties zullen als café/restaurant worden aangemerkt. Horeca bij gesubsidieerde en gemeentelijke sportinrichtingen moeten na een overgangsperiode van een jaar (vanaf 1 januari 2006) rookvrij zijn, tenzij ze over afgescheiden ruimten beschikken voor rokers en niet-rokers.

Koninklijk Horeca Nederland voorziet geen problemen in de uitvoering van het nieuwe rookbeleid. "Onze ruim 20.000 leden tonen al op veel terreinen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook bij hen is het besef gegroeid dat er op een bepaalde manier omgegaan moet worden met rokers en niet-rokers. Ondernemers in de horeca en recreatie hebben met instemming gereageerd. Alle doelstellingen zullen dan ook gehaald worden. We zijn er klaar voor!"
terug...