---

Nieuwsberichten
---

Foto: De onvolprezen Alouette in zijn naturlijke element (Koninklijke Luchtmacht)

Alouette 40 jaar in dienst bij Koninklijke Luchtmacht

2-9-2004 11:06:00

De Alouette helikopter viert donderdag (2 september) op de vliegbasis Soesterberg zijn 40-jarig bestaan bij de Koninklijke Luchtmacht. Momenteel zijn nog vier Alouettes in gebruik van de in totaal 77 toestellen die vanaf 1963 dienst deden. Tegenwoordig voeren deze oudste helikopters binnen de luchtmacht geen operationele taken meer uit, maar nog wel VIP-, kalibratie- en fotovluchten. Tevens vervoeren zij leden van het Koninklijk Huis.

De Alouette III behoort tot het 300 Squadron van de Tactische Helikopter Groep. De operationele taken van de Alouette waren in eerste instantie gericht op ondersteuning van de Koninklijke Landmacht tijdens de Koude Oorlog. Na de val van de muur zijn de Alouettes veelvuldig ingezet voor operationele taken zoals vredesmissies in onder meer Cambodja, Turkije en Bosnië. Door de veranderende taakstelling van Defensie voldoen ze niet meer aan de operationele eisen.

Ter gelegenheid van dit 40-jarig dienstverband bij de Koninklijke Luchtmacht vindt op 2 september een reünie op de vliegbasis Soesterberg gehouden. Naast onder meer een static show van diverse helikoptertypes in gebruik bij de luchtmacht, de historische vlucht en een foto-expositie, zullen ook Alouettes uit België en Zwitserland aanwezig zijn. Er worden ruim 500 reünisten verwacht.

De Alouettes hebben een indrukwekkende staat van dienst. Aansluitend op de Golfoorlog in 1991 vlogen ze in het kader van de VN-operatie Provide Comfort. Daarbij werd hulp geboden aan de Koerden op de grens van Noord-Irak en Turkije. De bemanning voerde liaisonopdrachten uit in gebied dat door eenheden van de geallieerde Joint Task Force was bezet. Er vonden pendelvluchten plaats in het Zuidoosten van Irak en Artsen zonder Grenzen, dat in bergkampen actief was, kreeg ondersteuning.

Daarna volgden nog de European Community Monitoring Missions in ex-Joegoslavië en VN-taken in Cambodja in het kader van UNTAC. Voor de monitoring-missies van de Europese Gemeenschap vervoerden drie Alouettes teams met EG-diplomaten die moesten toezien op de naleving van het akkoord van Brioni (1991). Dat voorzag onder meer in een staakt-het-vuren tussen Slovenië, Kroatië en de Federale Republiek van Joegoslavië.

Begin jaren negentig zijn de Alouettes ingezet in Cambodja. Ze ondersteunden daar een Nederlands Mariniersbataljon van 750 militairen. Tot slot volgden nog uitzendingen naar Bosnië ten behoeve van de IFOR-vredesmacht.

Nieuws Nieuwsberichten