VNG

Werkgevers gemeentelijke sector doen voorstel nieuw senioren..

Persbericht

Werkgevers gemeentelijke sector doen voorstel nieuw seniorenbeleid

Het College voor Arbeidszaken van de VNG (CvA) heeft vandaag, bij het hervatten van de onderhandelingen voor de CAO-gemeenten, zijn voorstellen gepresenteerd voor nieuw seniorenbeleid in de gemeentelijke sector. Kern van de voorstellen is activiteit in plaats van inactiviteit. Gemeentelijke werkgevers vinden het van belang dat werknemers langer blijven doorwerken en zetten in op herplaatsing op latere leeftijd in plaats van een uitkering bij uittreden. Zij nodigen de bonden van harte uit om mee te denken over de nadere invulling van het seniorenbeleid.

Voor personeel in psychisch en/of fysiek zwaardere beroepen zal de huidige regeling, die het uittreden van een grote groep medewerkers op een relatief jonge leeftijd stimuleert, moeten komen te vervallen. De werkgever en werknemer zullen gezamenlijk moeten toewerken naar een nieuwe functie voor de medewerker op latere leeftijd. Individuele keuring speelt hierbij een belangrijke rol. Nieuw personeel moet bij in dienst treden al voor een maximum aantal jaren in dienst komen, zodat zij vanaf het begin het pers pectiefopanderwerkkrijgen.

Nieuw seniorenbeleid voor alle werknemers moet uitgaan van het verantwoord afbouwen van de loopbaan in plaats van volledig uittreden vóór de pensioengerechtigde leeftijd. Werkgevers zetten in op extra verlofmogelijkheden voor oudere medewerkers in plaats van het aanvullen van de VUT-uitkering (FPU). De extra verlofmogelijkheden moeten ertoe leiden dat men op een plezierige en gezonde wijze het arbeidsleven verlengt.
Het CvA wil met de bonden een nadere invulling geven aan nieuw seniorenbeleid waarbij aandacht moet zijn voor een gedegen overgangsrecht. Mede bepalend voor dit overgangsrecht zijn de plannen van het kabinet voor de fiscale behandeling van VUT en prepensioen.

De huidige arbeidsvoorwaardenregeling van gemeenteambtenaren kent twee seniorenmaatregelen. Een specifieke regeling, het functioneel leeftijdsontslag (FLO), voor medewerkers in fysiek en/of psychisch zware functies, zoals brandweer- en ambulancepersoneel, en een algemene regeling die de uitkering van gemeenteambtenaren bij vroeg uittreden verhoogt. Deze laatste regeling vult de algemene VUT-regeling voor ambtenaren (FPU) aan.

Het seniorendossier is een belangrijk onderwerp in de lopende onderhandelingen over een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren. Het CvA verwacht dat de onderhandelingen moeizaam zullen verlopen. Door bezuinigingen van het kabinet is de financiële positie van gemeenten zeer zorgelijk.

Het College voor Arbeidszaken van de VNG is de werkgeversvereniging van Nederlandse gemeenten. De CAO geldt voor ongeveer 193.000 medewerkers in 483 gemeenten.

Den Haag, 3 september 2004