Provincie Overijssel

Geen concrete resultaten na gesprek met kabinetsdelegatie

De bestuurlijke Taskforce "Nieuw Perspectief voor Twente" vindt dat het kabinet onvoldoende uitvoering geeft aan de intenties van een kamerbrede uitspraak van de Tweede Kamer (de motie Bakker c.s.) om Twente compensatie te bieden voor de sluiting van het militaire deel van vliegveld Twente. Een gesprek vanochtend met vier bewindspersonen, leverde feitelijk alleen als resultaat op dat de ministers van VROM (ruimtelijke ontwikkeling) en OCW (zorg en innovatie) de inzet van de rijksoverheid gaan coördineren.

Het kabinet benadrukte dat het grote waardering heeft voor veel Twentse initiatieven maar dat er geen extra geld is. De Twentse delegatie zei dat te begrijpen maar wil dat Twente binnen het bestaande beleid wel extra middelen krijgt ter compensatie en dat Twente waar mogelijk sneller toezeggingen krijgt.

Bij het gesprek waren de ministers Dekker, Van der Hoeven en Peijs en staatssecretaris Van der Knaap aanwezig. De Twentse delegatie werd gevormd door de Overijsselse Commissaris van de koningin Jansen, de burgemeesters Mans (Enschede), Kerckaert (Hengelo) en Knip (Almelo) en directeur Van Ingen van de Kamer van Koophandel.

Op verzoek van de bewindslieden is uit een aantal eerder ingediende plannen door Twente een keuze gemaakt en zijn die plannen nader uitgewerkt. Op tafel lagen elf projecten die door de regio Twente uitgewerkt zijn voor nieuwe innovatieve werkgelegenheid. Daarbij is na een zorgvuldige afweging door bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en politiek als speerpunt Zorg en Technologie gekozen. Naast de ontwikkeling van kansrijke en innovatieve projecten op dat gebied zijn er projecten als een topinstituut voor nanotechnologie, een integraal opleidingscentrum, grote bouwprojecten zoals Hart van Zuid en infrastructurele projecten. Daarnaast wordt nagegaan of en hoe de burgerluchtvaart voor Twente behouden kan blijven via een onderzoek in opdracht van het bedrijfsleven.

Het kabinet deed tot teleurstelling van de Twentse bestuurders geen enkele concrete toezegging. De afgelopen maanden is druk overleg geweest met veel ministeries maar dat leverde tot nu toe geen duidelijke bestuurlijke besluiten op.

"Het kabinet heeft er waardering voor dat Twente in grote eensgezindheid de plannen heeft uitgewerkt en juist heel concreet heeft gemaakt. Op basis daarvan móeten er toch betere afspraken komen dan vage toezeggingen. De wil ontbreekt daartoe bij het kabinet. Dat is voor ons niet te verteren", aldus de voorzitter van de Twentse bestuursdelegatie, Commissaris van de Koningin Geert Jansen. "Wij zullen de Tweede Kamer op de hoogte stellen van de tussenstand en hopen dat het Kabinet alsnog bereid blijkt concrete afspraken te maken. We werken hier eendrachtig met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en alle overheden aan vernieuwende en kansrijke plannen die ook nationaal van betekenis zijn. En dat wordt niet verzilverd, er is zelfs geen uitzicht op. Er zijn grote kansen voor nieuwe en vernieuwende werkgelegenheid. De zorg kan echt verbeterd worden en voor minder geld. We kunnen met innovatie internationaal scoren. Het kabinet is aan zet om dat mede mogelijk te maken".

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel