Raad voor Werk en Inkomen


Nieuws/Persbericht

Den Haag, 3 september 2004

RWI-voorzitter doet oproep aan staatssecretaris Rutte van OCW: `Reguliere OCW-bekostiging versneld inzetten voor bestrijding jeugdwerkloosheid'

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI), de Bve Raad (landelijke brancheorganisatie beroepsonderwijs en volwasseneneducatie) en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) doen een landelijke oproep om via maatwerkcursussen de werkloosheid onder jongeren te bestrijden. Tot nu toe blijven de reeds bestaande mogelijkheden hiertoe grotendeels onbenut; daarnaast blijkt het mogelijk om bijvoorbeeld via samenwerking tussen CWI-kantoren, bve-instellingen en gemeenten nieuwe vormen van maatwerkcursussen te creëren.
Om de toepassing van maatwerkscholing voor werkloze jongeren te bevorderen hebben de drie partijen vandaag een Handreiking maatwerkcursussen tegen jeugdwerkloosheid aan de Taskforce Jeugdwerkloosheid aangeboden. De Taskforce had de RWI gevraagd om in samenwerking met de Bve Raad en het CWI na te gaan welke mogelijkheden er zijn om jongeren via korte maatwerkcursussen in het beroepsonderwijs snel en adequaat te scholen.

Bij de overhandiging van de Handreiking aan de voorzitter van de Taskforce, Hans de Boer, deed RWI-voorzitter Jan van Zijl een dringende oproep aan de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, Mark Rutte, om een belofte van zijn voorgangster Nijs versneld waar te maken. Nijs had toegezegd dat binnenkort reguliere OCW-bekostiging kan worden toegepast voor het financieren van losse modules en deelcertificaten van een MBO-beroepsopleiding. Dit zou een forse stimulans voor het realiseren van maatwerkcursussen voor werkloze jongeren inhouden.

De Handreiking maatwerkcursussen tegen jeugdwerkloosheid Grijp de kansen! heeft als uitgangspunt dat scholing op maat gericht moet zijn op de concrete vraag van werkgevers en sectoren én op de specifieke situatie en ontbrekende kwalificaties van de werkloze jongere. Om die reden is nauwe samenwerking tussen onderwijsinstellingen, CWI-kantoren en lokale overheden van groot belang.
De Handreiking geeft een overzicht van de bestaande mogelijkheden om maatwerkscholing voor werkloze jongeren te organiseren. Daarnaast wordt vermeld welke stappen in het organisatieproces genomen moeten worden, aan welke eisen de maatwerkcursussen moeten voldoen en welke financieringsbronnen toegepast kunnen worden.

De Handreiking is vandaag door RWI-voorzitter Jan van Zijl namens de drie partijen overhandigd aan Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Dit vond plaats tijdens de landelijke opening van het schooljaar middelbaar beroepsonderwijs in Theater De Flint te Amersfoort. Op deze bijeenkomst werd ook het Stage Info Punt gepresenteerd en werden prijzen uitgereikt aan 43 uitblinkers in het MBO.
`Grijp de kansen! Handreiking maatwerkcursussen tegen jeugdwerkloosheid' wordt aan alle gemeenten, CWI-kantoren en bve-instellingen gezonden.

Klik hier voor de handreiking `Grijp de kansen!' (PDF-bestand 116 KB)

De Raad voor Werk en Inkomen is het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. Doel van deze adviezen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Een andere taak is het vergroten van transparantie en kwaliteit op de reïntegratiemarkt.

Voor de redactie,