Gemeente Amsterdam

Nieuwe aanmeerlocatie van pontveren
3 september 2004 - Stationseiland
De pontveren achter Station Amsterdam Centraal maken vanaf 2 september de oversteek vanaf een nieuwe locatie. De nieuwe aanmeerlocatie van het Buiksloterwegveer en het Adelaarswegveer komt circa 100 meter ten westen van de huidige locatie. Ook het NDSM-Werfveer wordt naar deze nieuwe aanmeerlocatie verplaatst. Het Javaveer wordt vooralsnog niet verplaatst.

Het platform waaraan de pontveren gaan aanmeren, rust tegen de nieuwe, in aanbouw zijnde kade. Via een tijdelijke brug worden reizigers over de werkzaamheden heen geleid. Na de aanleg worden de oude pontfuiken gesloopt.

Gevolgen voor fietsers

Vanwege deze werkzaamheden is er geen ruimte meer voor fietsrekken aan de IJzijde van het Stationseiland. Fietsen die na 2 september zijn blijven staan, worden weggeknipt. Wel staan er vanaf september enige fietsenrekken op het trottoir van de De Ruyterkade naast de Oostertoegang. Verder kunnen fietsers hun fiets stallen in de fietsenstallingen aan de oost- en westkant van het stationsgebouw, de fietsflat en in Amsterdam-Noord.

Metamorfose IJzijde

Op en rond het Stationseiland voltrekt zich de komende jaren een ingrijpende metamorfose. Aan de IJzijde wordt door de gemeente Amsterdam gewerkt aan het project IJsei (IJzijde Stationseiland). Dit project bestaat uit de bouw van een overkapt busstation en de aanleg van een autotunnel. Om hier ruimte voor te maken, wordt een deel van het IJ afgehaald. De huidige kademuur komt 40 meter verder in het IJ te liggen. Gevolg is dat ook de openbare ruimte wordt aangepast. De verplaatsing van de pontfuiken maakt hier deel van uit.

© Gemeente Amsterdam