Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Medaillewinnaars Olympische Spelen gehuldigd; debat met Doekle Terpstra Huldiging en debat bij opening academisch jaar

Het academisch jaar 2004/2005 begint maand ag6september.Om15.00uur opent dr. Wim Noomen, voorzitter van het college van bestuur, het jaar tijdens een bijeenkomst in de aula. Hij pleit in zijn rede onder meer voor meer onderzoeksgeld voor hbo-instellingen.

Drie VU-studenten hebben tijdens de olympische Spelen een bronzen medaille gewonnen: Marleen Veldhuis bij het zwemmen op de vier keer honderd meter vrij; Helen Tanger en Annemieke de Haan bij het roeien in de vrouwen acht. Zij zijn erbij als het nieuwe jaar wordt geopend: ze worden gehuldigd en krijgen een cadeau van de rector magnificus.

Verder is er een debat over maatschappelijke innovatie. Prof. dr. ir. Pier Vellinga, decaan van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen, vindt het niet goed dat wetenschappers als vanzelfsprekend hun hele leven bij dezelfde universiteit kunnen blijven werken. Volgens hem moeten ze ook buiten hun universiteit ervaring opdoen, bijvoorbeeld bij bedrijven, om te zorgen dat de universiteit innovatiever wordt. Vellinga gaat daarover in debat met Doekle Terpstra, voorzitter van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV).

Rector magnificus prof. dr. Taede Sminia reikt tijdens de bijeenkomst de jaarlijkse VU-Onderwijsprijs uit. Zangeres Selma Peelen en het VU-orkest leveren een muzikale bijdrage en universiteitspastor Jeanette Delver houdt een korte meditatie, getiteld Pirouette, principes en soms een vloek.