European Commission

IP/04/1062

Brussel, 3 september 2004

Commissie acht nauwere economische en budgettaire coördinatie wenselijk

Vandaag heeft de Europese Commissie haar goedkeuring gehecht aan een mededeling waarin zij ervoor pleit de instrumenten voor economische governance in de EU nauwer aan elkaar te koppelen om de economische groei te bevorderen. De Commissie stelt ook voor om in het stabiliteits- en groeipact (SGP) een sterkere nadruk te leggen op de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en om meer rekening te houden met het feit dat de economische situatie in de uitgebreide EU-25 van land tot land verschilt.

Commissievoorzitter Romano Prodi is ervan overtuigd dat deze voorstellen zullen leiden tot een sterker en geloofwaardiger pact. Hij is ermee ingenomen dat de werkzaamheden van de Commissie vandaag vruchten hebben afgeworpen met de indiening van een blauwdruk van voorstellen die gericht zijn op de bevordering van de groei in Europa. Volgens Commissielid Joaquín Almunia van Economische en monetaire zaken wenst de Commissie een open en transparante discussie waarbij de lidstaten nauw worden betrokken. Voorgesteld wordt om economische motieven bij de uitvoering van het SGP zwaarder te laten meewegen, maar ook strenger toezicht te houden op de naleving van het pact. De voorstellen zijn bedoeld om de macro-economische stabiliteit te bevorderen, de houdbaarheid van de overheidsfinanciën te waarborgen, het groeipotentieel van de EU te vergroten en de verwezenlijking van de agenda van Lissabon een stap dichterbij te brengen, aldus Almunia.

Met deze mededeling reageert de Commissie op het verzoek van de Europese Raad van juni om met voorstellen te komen voor een krachtigere en duidelijkere uitvoeringspraktijk ten aanzien van het SGP. Zij sluit aan op de mededeling "Openbare financiën in de EMU - 2004" van 24 juni 2004.

De Commissie is van mening dat wat de coördinatie van het economisch beleid betreft meer werk moet worden gemaakt van de uitvoering van de globale richtsnoeren voor het economisch beleid (GREB). Bij de uitoefening van toezicht zouden groepsdruk en vroege waarschuwingen als instrument actiever kunnen worden toegepast.

Wat de budgettaire coördinatie betreft, moet het economisch fundament van het SGP worden versterkt, de geloofwaardigheid ervan worden vergroot en strenger toezicht worden gehouden op de naleving ervan. Met het oog op een duidelijker en beter pact zouden de volgende hoofdlijnen kunnen worden gevolgd:

i) bij het budgettaire toezicht wordt een grotere nadruk gelegd op de houdbaarheid van de schuld. Als het wenselijk wordt geacht meer te letten op het schuldcriterium en op de houdbaarheid van de schuld op middellange en lange termijn, moeten de actuele schuldontwikkelingen en de factoren die van invloed kunnen zijn op de dynamiek ervan op middellange en lange termijn, beter in het oog worden gehouden; ii) bij de vaststelling van de middellangetermijndoelstelling van een begroting die vrijwel in evenwicht is of een overschot vertoont, wordt meer rekening gehouden met de specifieke omstandigheden van een land; iii) bij de tenuitvoerlegging van de buitensporigtekortprocedure worden economische omstandigheden en ontwikkelingen in aanmerking genomen. Bij de vaststelling van een buitensporig tekort en van de aanbevelingen en termijnen voor het wegwerken ervan zou beter dan tot nu toe moeten worden gelet op de budgettaire gevolgen van perioden waarin sprake is van een uitzonderlijk lage economische groei; iv) er worden sneller maatregelen genomen om onwenselijke budgettaire ontwikkelingen te keren. Een adequaat begrotingstoezicht moet ervoor zorgen dat in goede tijden een overschot wordt gerealiseerd om voorbereid te zijn op de vergrijzing van de bevolking, voldoende ruimte te creëren om de gevolgen van een economische inzinking op te kunnen vangen en om een op de conjuncturele cyclus afgestemde beleidsmix te kunnen toepassen.

Ten slotte wijst de Commissie er met nadruk op dat de economische en budgettaire beleidsdoelstellingen van de EU noodzakelijk zijn en samenhang moeten vertonen. Concreet houdt dit in dat de GREB en het SGP nauw op elkaar afgestemd moeten worden.