Provincie Zuid-Holland

vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 31 augustus 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 31 augustus 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder het kopje 'Gedeputeerde Staten'.

Pro-actief grondbeleid

GS hebben een koers uitgezet voor een pro-actief grondbeleid. Ruimtelijke ontwikkelingsplanologie en (risicodragend) samenwerken met andere overheden of private partners spelen daar een belangrijke rol bij. Door grondeigendom kan de provincie sterker komen te staan in projecten en kan zij sturen op maatschappelijk gewenste ontwikkelingen.

Daarbij hebben GS ook besloten om geen provinciaal grondbedrijf op te richten, omdat de provincie een bescheiden rol speelt op de totale grondmarkt in Zuid-Holland en omdat de provincie in grote, integrale projecten altijd samenwerkt met publieke en/of private partners. De provincie beoogt in de toekomst maatwerk te leveren bij projectspecifieke (voor)financiering, strategisch gebieden aan te wijzen waarbinnen grondverwerving wordt voorgefinancierd en te komen tot een bestemmingsreserve grondverwerving. Dit staat in de Nota Grondbeleid 2004 'Koersbepaling' , die is verzonden naar Provinciale Staten en daar waarschijnlijk in oktober wordt behandeld.

Actieve informatieplicht GS

Sinds de invoering van het duale bestel in 2003 zijn de belangrijkste rollen van PS: volksvertegenwoordigend, agenderend en controlerend. Om PS in staat te stellen deze rollen goed te vervullen, hebben GS een 'actieve informatieplicht' richting PS. Deze informatieplicht is nu uitgewerkt in een aantal richtlijnen.

Zo moet informatie over politiek gevoelige zaken zo spoedig mogelijk -direct na afloop van de GS-vergaderingen- beschikbaar worden gesteld. En worden daags na deze GS-vergaderingen de belangrijkste besluiten op internet gepubliceerd. Stukken ter behandeling in een commissie moeten ten minste drie weken vóór de vergadering bij de statengriffie zijn ingeleverd.

Herziening beleidskader inzake nieuwe landgoederen

Door de herziening van het beleidskader nieuwe landgoederen moet het aantrekkelijker worden om nieuwe landgoederen te realiseren. Een belangrijke reden waarom het beleidskader nieuwe landgoederen uit 2001 nu herzien wordt, is dat sindsdien geen nieuw landgoed daadwerkelijk tot stand is gekomen. Het belangrijkste knelpunt daarbij was de complexe en langdurige procedure en het toegestane bouwvolume van 2.000 m3 bij 10 hectare. Er zijn vier belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Ten eerste wordt de aanleg van nieuwe landgoederen in principe overal in Zuid-Holland mogelijk. Ten tweede wordt de minimale omvang van een landgoed verlaagd van 10 naar 15 hectare. Ten derde mag maximaal 20% van de huiskavel worden bebouwd. Dit is 1.000 m2 bij 10 hectare. Tenslotte wordt het gebruik van de bebouwing verruimd.

Stand van zaken Europese Agenda 2007

De Europese Agenda 2007 is het totaalpakket rond voorstellen van de Europese Commissie voor de beleidsdoelstellingen en financiële perspectieven voor de Europese begrotingsperiode 2007-2013. In dit totaalpakket worden ook wijzigingen voorgesteld m.b.t. het plattelandsbeleid en het regionale beleid (de structuurfondsen), de twee terreinen waar de provincie het meest mee te maken heeft als het gaat om Europa. In de door GS vastgestelde notitie wordt uiteengezet met welke wijzigingen de provincie rekening te houden heeft en wat er nu gedaan wordt om de toekomstige mogelijkheden zo goed mogelijk te kunnen benutten. De notitie zal ter kennisneming aan PS worden toegezonden.

Evaluatie en voorstel continuering Stimuleringsregeling Duurzame Energie

In 2002 is gestart met de Stimuleringsregeling Duurzame Energie, waarvoor een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar was. Uit een evaluatie trekt het college van GS de conclusie dat er duidelijk behoefte is aan een dergelijke subsidieregeling. In de periode december 2001 tot maart 2004 zijn er 34 aanvragen binnengekomen.

GS hebben besloten PS voor te stellen om door te gaan met de stimuleringsregeling en hiervoor totaal 3 miljoen beschikbaar stellen, verdeeld in vier tranches van 750.000 euro. De regeling loopt tot 2007.

Beantwoording vragen SGP/ChristenUnie over de dreigende sloop potentieel rijksmonument of provinciaal monument (nr.1903)

Statenlid Freeke van de SGP/ChristenUnie heeft vragen gesteld over de dreigende sloop van het voormalige bloembollenlaboratorium in Lisse. De procedure voor aanwijzing van dit bloembollenlaboratorium als monument loopt inmiddels. Tijdens deze procedure geldt er een wettelijke voorbescherming van dit laboratorium. De gemeente Lisse heeft besloten tot sloop van het laboratorium om zo de herontwikkeling van bedrijventerrein Dever mogelijk te maken.

De gemeente acht het pand van slechts lokaal belang en pleit voor sloop. GS zullen naar verwachting medio september een beslissing nemen over de provinciale monumentenstatus van dit bollenlaboratorium.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/provinciale staten/schriftelijke vragen.

Enquête onder alle bedrijven in Zuid-Holland

De bedrijven in de provincie Zuid-Holland worden opnieuw geënquêteerd om een beeld te krijgen van de bedrijvigheid en de werkgelegenheid binnen de provincie. De gegevens worden vastgelegd in een provinciaal bedrijvenregister. Dit bedrijvenregister is de basis voor meerjarige analyses en noodzakelijk om economisch beleid te kunnen ontwikkelen en om de effecten van beleid te kunnen evalueren. De kosten van het onderzoek bedragen ruim ¤ 222.000,-. De opdracht wordt (net zoals andere jaren) verstrekt aan het Bedrijvenregister Zuid-Holland te Schiedam en het stadsgewest Haaglanden.

Subsidies

Stichting EBC Regio Haaglanden (Mondriaan College) ontvangt een subsidie van ¤ 120.000,- voor het project Trajectbegeleiders aanluiting VMBO-MBO regio Haaglanden. De Zuid-Hollandse Milieufederatie ontvangt een subsidie van ¤ 50.000,- voor verhuiskosten.