Commissariaat voor de Media

Hilversum, 3 september 2004

Colorful Radio niet toegestaan als themakanaal

Het radiostation Colorful Radio van de Publieke Omroep (NOS) is met zijn huidige programmaformat niet toegestaan. Met deze uitspraak handhaaft het Commissariaat voor de Media in de beslissing op bezwaar zijn eerdere standpunt over dit door de Publieke Omroep als neventaak gepresenteerde themakanaal voor minderheden.

Colorful Radio heeft naar het oordeel van het Commissariaat alle kenmerken van een muziekzender die in algemene zin gericht is op jongeren. Daarmee is Colorful Radio geen minderhedenzender zoals bedoeld door de wetgever. Bij een dergelijke zender dient te worden gedacht aan een programma dat overwegend in het teken staat van etnische en culturele minderheden. Volgens Jan van Cuilenburg, voorzitter van het Commissariaat, mag van een minderhedenzender worden verwacht dat minimaal 75% van de uitgezonden programma's bestemd is voor of gaat over etnische en culturele minderheden. Daarvan is in de huidige opzet geen sprake. Om daarnaast voldoende onderscheidend te zijn ten opzichte van algemene jongerenmuziekzenders zoals 3 FM en Radio 538 is het Commissariaat van oordeel dat het programma van een minderhedenzender voor maximaal 50% mag bestaan uit muziek.

Het bereiken van jeugd en minderheden behoort tot de hoofdtaak van de Publieke Omroep. In navolging van de visitatiecommissie constateert het Commissariaat dat dit nog onvoldoende gebeurt via de programma's die de Publieke Omroep uitzendt in het kader van zijn hoofdtaak. Het voortzetten van Colorful Radio als themakanaal voor minderheden zal daarom ten koste gaan van de hoofdtaak. Dat is op grond van de Mediawet verboden.

Noot voor de redactie,