Multikabel


Multikabel optimaliseert gebruik nieuwsserverdienst 03 september 2004

Multikabel optimaliseert dit najaar haar nieuwsserverdienst in drie fasen. Doordat het aantal gebruikers nog steeds toeneemt en daarnaast ook het individuele hoeveelheid datagebruik stijgt, is na onderzoek besloten de dienst zo aan te passen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Multikabel heeft in samenwerking met nieuwsgroepgebruikers een onderzoek uitgevoerd naar het gemiddelde gedrag van gebruikers van nieuwsservers. Uit dit onderzoek komt naar voren dat door de toenemende populariteit van Usenet de druk op de nieuwsservers zo groot wordt dat bestanden niet altijd compleet gedownload kunnen worden. Tevens wordt er door een kleine groep excessief veel dataverkeer gegenereerd waardoor er voor andere gebruikers problemen ontstaan.

Multikabel hanteert voor haar internetabonnementen geen datalimiet maar een Acceptable Use Policy. Dit betekent dat abonnees een grote hoeveelheid dataverkeer mogen genereren zolang andere abonnees hier geen hinder van ondervinden en/of de dienstverlening van Multikabel hierdoor niet in het gedrang komt. Met deze zaken in ogenschouw optimaliseert Multikabel dit najaar de nieuwserverdienst in drie fasen.

De eerste fase bestaat uit het uitbreiden van het aantal servers om de toegenomen vraag naar data te kunnen verwerken. In de tweede fase wordt voor iedere gebruiker een teller ingesteld die bijhoudt hoeveel data van de nieuwsservers wordt gebruikt. Alle abonnees worden op deze manier bewust van hun verbruik en bekend met het systeem. Later wordt er per abonnementsvorm een nieuwsquotum ingesteld. Het nieuwsquotum geldt dus alleen voor het gebruik van de nieuwsservers en is niet van toepassing op het totale verkeer via het modem (headers worden ook niet meegerekend in het verbruik).

In de derde fase wordt het aantal verbindingen aangepast van 16 naar 4. Hierdoor neemt de snelheid per verbinding toe. Dit leidt tot verbetering van de prestaties van de nieuwsservers. Gebruikers worden gemotiveerd gerichter data te downloaden waardoor onnodige belasting van de servers voorkomen wordt de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd wordt.

Internetabonnees van Multikabel worden via de nieuwsbrief van september geïnformeerd over aankomende veranderingen en zullen persoonlijk bericht ontvangen over wanneer de veranderingen daadwerkelijk van kracht zullen zijn.