De Unie


Laatste nieuws
De Unie sluit solo CAO baksteenindustrie

Velp, 3 september 2004 De Unieleden hebben unaniem ingestemd met een nieuwe CAO in de baksteenindustrie. Het FNV en CNV hebben het compromis afgewezen. Omdat zowel de werkgevers als De Unie het akkoord wensen te respecteren is hiermee voor het eerst in deze bedrijfstak een CAO tot stand gekomen zonder FNV en CNV.

Het CAO overleg in de baksteenindustrie is dit jaar zeer moeizaam verlopen. Op initiatief van De Unie is er een oplossing gevonden voor de ontstane impasse door een zogenaamde tussen-CAO af te spreken voor 10 maanden. Uniebestuurder Huug Brinkers noemt de afgesproken éénmalige uitkering van 300 euro gezien de economische omstandigheden in de bedrijfstak, absoluut acceptabel.

Brinkers is niet triomfantelijk gestemd, maar loopt daarentegen niet weg voor zijn verantwoordelijkheid. Voor De Unie is een gesloten werknemersfront van groot belang. Echter niet ten koste van alles. Het belangrijkste bezwaar van FNV en CNV tegen deze CAO is dat er geen afspraken gemaakt zijn over de aanvulling tot 100% tijdens het 2^e ziektejaar. Volgens Brinkers is dit een merkwaardig en weinig consistent standpunt. Door te kiezen voor een contract van 10 maanden wordt de discussie over het inkomen tijdens het 2^e ziektejaar verschoven naar de volgende CAO onderhandelingen eind 2004. Wanneer na Prinsjesdag duidelijk is wat de plannen van deze regering exact inhouden en wat de acties van de gezamenlijke vakbonden hebben opgeleverd kunnen we voor de CAO-onderhandelingen van 2005 de balans opmaken en onze voorstellen mede daarop baseren. Volgens Brinkers is dit een veel gekozen oplossing, waar ook de FNV- en CNV-bonden vaak voor kiezen.

De Unieleden in de baksteenindustrie zijn daarnaast van mening dat het onverantwoord is om op dit moment een CAO conflict te creëren en eventueel actie te gaan voeren. Laten we onze energie sparen om ons komende tijd te verzetten tegen de huidige kabinetsplannen. De plannen over WW, WAO en prepensioen zijn van veel grotere invloed op de positie van werknemers dan de in onze optiek op dit moment niet noodzakelijke principiële discussie over de aanvulling tijdens het 2^e ziektejaar of een marginaal hogere éénmalige bruto uitkering, aldus Brinkers.

De belangrijkste afspraken in de nieuwe CAO zijn:
1. Looptijd van 1 maart 2004 tot en met 31 december 2004;
2. Bij het afsluiten van de CAO ontvangen de werknemers een éénmalige uitkering van 300 euro bruto;

3. Werkgevers verlenen hun medewerking aan het voor medewerkers op een fiscaal vriendelijke wijze voldoen van de vakbondscontributie;
4. Werkgevers zeggen reeds nu toe dat er gedurende het 2^e ziektejaar, volgens de regels van het pensioenreglement, pensioen zal worden opgebouwd over 100% van het salaris.

In de Baksteenindustrie werken circa 1400 medewerker, verdeeld over zo´n 45 vestigingen en 18 werkgevers.

vrijdag, 3 september 2004