Nieuw-Vlaamse Alliantie


Raad van State positief over splitsing B-H-V (03/09/04)

De N-VA reageert tevreden op de adviezen van de Raad van State ten aanzien van enkele wetsvoorstellen die de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde beogen. Kamervoorzitter De Croo vroeg de Raad van State terzake om advies nog voor het begin van het parlementair reces. Vandaag werden de adviezen bekendgemaakt.

Vreemd genoeg beperkte de adviesvraag van de Kamervoorzitter zich tot het gemeenschappelijke wetsvoorstel ingediend door N-VA, CD&V, SP.A en VLD, een wetsvoorstel van CD&V en een voorstel van het Blok. Deze laatste twee handelen enkel over een splitsing van het kiesarrondissement voor de Europese verkiezingen, niet voor Kamer en Senaat.
Over het omvattend wetsvoorstel van de N-VA, vergat de Kamervoorzitter het advies te vragen. Nochtans werd dit wetsvoorstel al veel eerder ingediend dan voormelde voorstellen en kan het rekenen op de steun van eminente juristen als prof. em. Senelle. Ook een wetsvoorstel van CD&V ontsnapte aan De Croos aandacht.

Ten gronde gaat de Raad van State in haar advies uitvoerig in op het gemeenschappelijke wetsvoorstel van N-VA, CD&V, SP.A en VLD. De Raad ziet geen graten in de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De invoering van twee aparte kieskringen voor de Kamerverkiezingen, nl. Vlaams-Brabant en Brussel, vormt geen probleem. Ook niet wanneer de mogelijkheid wordt geboden tot lijstverbinding (apparentering) tussen de Vlaamse lijsten in Brussel en de lijsten in Vlaams-Brabant. Volgens de Raad druist deze lijstverbinding niet in tegen het recente arrest van het Arbitragehof dat het gelijkvallen van de kieskringen met de provinciegrenzen vooropstelt.
De Raad van State acht het evenwel raadzaam om de concrete uitwerking van zulke lijstverbinding over te laten aan het oordeel van de wetgever, zolang maar rekening wordt gehouden met de grondwettelijke beginselen vangelijkheidennon-discriminatie.

De enige negatieve bemerking van de Raad van State slaat op de mogelijkheid tot gelijktijdige kandidaatstelling. Het wetsvoorstel voorziet er immers in dat iedereen tegelijkertijd op de Vlaams-Brabantse en op de Brusselse lijst mag kandideren. De Raad acht deze regeling, zoals verwacht, ongrondwettelijk. Ten gronde wijzigt de schrapping van deze regeling echter niets aan het wetsvoorstel zelf.

Voor de N-VA bewijst het advies van de Raad van State dat snel werk gemaakt kan worden van een doortastende splitsing van het kiesarrondissement. Dankzij het advies kan de technische werkgroep van de Vlaamse meerderheidspartijen snel een gemeenschappelijk wetsvoorstel uitwerken.

De realisatie van deze veertig jaar oud Vlaamse eis is voor de N-VA immers cruciaal. Dat was zo voor de verkiezingen. Dat was zo bij de regeringsonderhandelingen. Dat blijft zo na de regeringsvorming.

Auteur:
Frieda Brepoels, Bart de Wever, co-voorzitters
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.30.15
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be