HBAG Bloemen


03-09-2004
Exporteurs Rusland
Betreft: Voortgang importstop Rusland

Geachte exporteurs,

Van de heer H.P. Blom, directeur voorlichting van het ministerie van LNV kregen wij het volgende te horen.

Er komt eindelijk enige beweging in de nu al twee maanden lang afwijzende houding van Rusland om de importstop op bloemen en planten op te heffen. Dat is duidelijk geworden tijdens het bezoek dat onze landbouwminister Cees Veerman gisteren, donderdag 2 september, bracht aan Moskou. Daar heeft hij als voorzitter van een zware EU-landbouwmissie gesproken met de Russische minister van landbouw Aleksej Gordejev. Het gesprek was in overleg met HBAG Bloemen en Planten voorbereid.

Minister Veerman en zijn directeur generaal mevr. Bergkamp hebben uit de doeken gedaan welke maatregelen er aan Nederlandse kant worden genomen om de kwaliteit van het Nederlandse product te garanderen. Aangegeven is welke garanties er zijn dat de PD-keuringen en PD-certificaten betrouwbaar zijn. Ons systeem deugt en wij hebben niets te verbergen, heeft Veerman duidelijk gemaakt. Ook zijn enkele aanvullende maatregelen aangeboden om toekomstige problemen met certificaten te voorkomen. Duidelijk is gezegd dat er alle aanleiding is om de importstop snel op te heffen.

Op korte termijn komt er nu een groep van fytosanitaire experts van de Russische PD naar Nederland. Begin volgende week wordt overleg gevoerd over de samenstelling van die groep en over het programma. Ook HBAG Bloemen en Planten is daarbij betrokken. Die Russische PD-experts komen naar Nederland om te controleren of aan Nederlandse kant inderdaad alles zo is geregeld als onze minister heeft gezegd. Op grond van de resultaten van de inspectie zal de landbouwminister Gordejev een besluit nemen over opheffing van de importstop. Gordejev toonde zich hierover optimistisch.

Minister Veerman heeft laten weten vol goede moed te zijn. Uiteindelijk is door LNV een zelfde strategie gevolgd bij de Russische importstop op vlees. Ook daar is door het uitvoeren van inspecties door Russen zèlf en door het invoeren van een nieuw certificaat nu een oplossing gevonden en is de importstop op vlees opgeheven, aldus LNV.

Volgende week zullen wij de exporteurs van bloemen en planten op Rusland opnieuw informeren over de stand van zaken.