Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
3 september 2004

PENSIOEN- EN SPAARFONDSENWET WORDT GEWIJZIGD

De Pensioen- en Spaarfondsenwet wordt gewijzigd. Hierdoor zijn de zogeheten gesloten fondsen - dat zijn pensioenfondsen zonder inkomsten uit bijdragen van werkgevers en werknemers - niet meer automatisch verplicht om zich te verzekeren tegen eventuele tekorten die in de loop van de tijd kunnen ontstaan. De fondsen moeten dan wel kunnen aantonen dat zij in staat zijn aan hun verplichtingen te voldoen. Dit staat in het intiatiefwetsvoorstel van Tweede-Kamerleden Depla (PvdA) en Varela (LPF). De ministerraad heeft op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten het wetsvoorstel te bekrachtigen. De Eerste Kamer stemde op 28 juni 2004 in met het wetsvoorstel.

Tot nu toe moest een gesloten fonds bij een verzekeraar een verzekering afsluiten waardoor de opgebouwde rechten van de werknemers en de uitkeringen aan gepensioneerden werden veiliggesteld. Een gesloten fonds ontstaat door een bedrijfsbeëindiging of bedrijfsovername. Zo'n fonds heeft echter nog wel verplichtingen tot betaling van (toekomstige) pensioenuitkeringen.

Het automatisme dat alle gesloten fondsen zich dienen te verzekeren wordt vervangen door toezicht van de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK). De PVK kan beslissen op basis van specifieke gegevens van een fonds, dat een fonds toch verplicht is zich te herverzekeren.

RVD, 03.09.2004