Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederlandse Antillen en Nederland bundelen krachten

Nederlandse Antillen en Nederland bundelen krachten

6 september 2004

De Nederlandse Antillen en Nederland zullen hun krachten bundelen om de toenemende criminaliteit, armoede en de financieel-economische problemen in de Nederlandse Antillen aan te pakken.
---

Minister-president Ys van de Nederlandse Antillen en minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties hebben de afgelopen dagen in Den Haag met elkaar gesproken over het urgentieprogramma van het Antilliaanse kabinet. Dit programma bevat verregaande maatregelen die het kabinet-Ys op korte termijn wil doorvoeren op het gebied van openbare financiën, rechtshandhaving en armoedebestrijding gedurende zijn regeerperiode, die loopt van juni 2004 tot de reguliere Statenverkiezingen van januari 2006. Nederland is bereid de Antilliaanse regering te ondersteunen bij de aanpak van de grootste problemen.

Door minister-president Ys en minister De Graaf is gesproken over een samenhangend pakket van ondersteunende maatregelen door Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de sociale vormingsplicht en over technische ondersteuning uit Nederland op verschillende terreinen. Verder is gesproken over de kwijtschelding van schulden van de Nederlandse Antillen aan Nederland en van de schulden van Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ten slotte is gesproken over verregaande ondersteuning van Nederland bij de aanpak van de criminaliteit in de Nederlandse Antillen. Eerder deze week was al overeenstemming bereikt over de aanschaf van een walradarsysteem voor de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba, waarmee onder andere drugsboten kunnen worden opgespoord. Minister De Graaf zal de investeringen die hiermee gemoeid zijn financieren.

De resultaten van het overleg zullen volgende week worden besproken in de Antilliaanse en de Nederlandse ministerraad. Na deze besprekingen zullen de details van de afspraken tussen minister-president Ys en minister De Graaf naar buiten worden gebracht.
---

---

---

---