De Unie


Ingreep ontslagvergoeding dupeert middengroepen

Culemborg, 3 september - Het voorstel om de ontslagvergoeding volledig te korten op de WW-uitkering is volgens de vakcentrale MHP werkelijk van de zotte en dupeert vooral de middengroepen en hogere inkomens.

Minister De Geus slaat de plank volledig mis met het voorstel de ontslagvergoeding volledig te korten op de WW-uitkering. De flexibiliteit op de arbeidsmarkt wordt gefrustreerd en de verdere pensioenopbouw voor mensen die in de WW terechtkomen wordt vrijwel onmogelijk gemaakt. Sociale plannen worden met de maatregelen inhoudsloos gemaakt, waardoor een soepele doorstroom naar andere banen wordt tegengewerkt. Op dit moment is een belangrijk deel van de ontslagvergoeding niet alleen bedoeld voor een inkomensvoorziening, maar ook voor de voortzetting van de pensioenopbouw. En dit is op langere termijn ook in het belang van de overheid en de fiscus.

De minister zou er bovendien rekening mee moeten houden dat de WW-uitkering is gemaximeerd op 70% van het maximumdagloon (circa 70% x 40.000 = 28.000). Als hij dit niet doet, zou dit betekenen dat alle mensen die meer verdienen met een forse inkomensterugval te maken kunnen krijgen, met alle gevolgen van dien (zoals verkoop van het eigen huis etc.). De aanvulling voor deze groep is vaak bedoeld om ook het niveau van 70% van het laatstverdiende loon te kunnen bereiken.

Volgens de MHP slaat deze minister nu volledig door en mist de aansluiting met de dagelijkse realiteit.

Vakbond De Unie is aangesloten bij de MHP, vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel.

* Actiecampagne kansrijk kiezen

maandag, 6 september 2004